Med študentskim delom in zavodom za zaposlovanje ministrstvo napoveduje novo platformo, ki bo za delodajalce iskala primerne kandidate. Foto: BoBo
Med študentskim delom in zavodom za zaposlovanje ministrstvo napoveduje novo platformo, ki bo za delodajalce iskala primerne kandidate. Foto: BoBo

Večina prekarnega dela je skritega v agencijskem, študentskem in platformnem delu ter pri tistih samostojnih podjetnikih, ki ta način dela zlorabljajo bodisi kot delodajalci ali kot delavci.

Po podatkih ministrstva za delo v Sloveniji 120 tisoč ljudi opravlja delo s študentsko napotnico, 100 tisoč je samostojnih podjetnikov, 23 tisoč agencijskih delavcev – delež takih zaposlitev je pri nas med največjimi v Evropi – in dva tisoč platformnih delavcev.

Sindikat Mladi plus: Na trgu dela ni dovolj dobrega, kakovostnega nadzora

Vlada je potrdila dolgo pričakovana izhodišča za odpravo prekarnega dela. Kakšni bodo glavni ukrepi, smo preverili na TV Slovenija.

Negotovi, z nizkimi in nerednimi plačami, brez kolektivnih pravic, varnosti pri delu, bolniškega staleža, letnega dopusta … Vse to je skupno t. i. prekarnim delavcem. "Takega človeka se je zelo lahko rešiti naslednji dan, ko ga ne potrebuješ več," opisuje minister za delo Luka Mesec.

Izhodišča strategije za zajezitev prekarstva bodo spremenila področja študentskega, platformnega in agencijskega dela ter področje enoosebnih s. p.-jev z izjemo obrtnikov in podjetnikov.

"Treba je zelo dobro premisliti, kako to ubesediti, da ne bomo delavcem povzročili škode. S čimer se pri našem delu zelo pogosto spopadamo, so kršitve že obstoječe zakonodaje. Na trgu dela ni dovolj dobrega, kakovostnega nadzora," pravi Mojca Žerak iz sindikata Mladi plus.

Obeta se nova služba za najnujnejše primere

V prvih bojnih linijah je inšpektorat za delo, ki bo odslej imel več pooblastil in povezav s finančno upravo. Obeta se tudi nova centralna služba, ki bo odzivna za najnujnejše primere po vsej državi. "Da bi bil lahko, ko mediji ali sindikati opozorijo na neko množično kršenje delavskih pravic, inšpektorat na takšnem podjetju še isti dan," poudarja Mesec.

Agencijsko delo bo dovoljeno le kot začasno delo, platformno bo s prihodnjim letom tudi v Sloveniji urejala evropska direktiva, med študentskim delom in zavodom za zaposlovanje pa ministrstvo napoveduje novo platformo, ki bo za delodajalce iskala primerne kandidate.

"Recimo, da iščejo programerja ali kuharja, jih bodo povezovali s temi ljudmi, ki delajo kot programerji ali kuharji kot študenti in jim ponudili redno zaposlitev," je pojasnil Mesec.

Mesec največ zapletov pričakuje pri prikritih delovnih razmerjih

Strategija naj bi bila končana do konca tega leta. "Časovnica nas, iskreno, malo skrbi. Deklaracijo proti prekarnosti smo sprejeli že lani marca. Takrat je bila dana tudi zaveza oziroma obljuba, da bo strategija vsaj spisana že do konca leta 2023," opozarjajo v sindikatu Mladi plus.

"Največ zapletov pričakujem pri prikritih delovnih razmerjih, tam, kjer gre za s. p.-je. Drugod se mi zdi, da odpor ne bo tako velik. Trenutno imamo v državi 100.000 s. p.-jev. Če se vprašamo, koliko od teh je dejansko obrtnikov in podjetnikov, bomo ugotovili, da gre za manjšino," pravi Mesec.

Zato bo ključen dialog tudi s socialnimi partnerji.

Kakšni bodo glavni ukrepi vlade za odpravo prekarnega dela?