Gjerkeš naj bi nadomestil Zlato Ploštajner, ki je odstopila iz osebnih razlogov. Foto: MMC RTV SLO
Gjerkeš naj bi nadomestil Zlato Ploštajner, ki je odstopila iz osebnih razlogov. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš kandidat za ministra

Erjavec medtem pojasnjuje, da ga je izbral zaradi njegove strokovnosti.

Pahor je pojasnil, da se je za kandidata odločil hitro in premišljeno, predvsem ker pozna področje. Od Gjerkeša pričakuje, da bo skupaj z generalnima sekretarjema Radom Genoriem in Andrejem Horvatom sestavljal uspešno triperesno deteljico, ki bo skrbela za eno najobčutljivejših področji.

Osredotočiti se bo moral na tri ključne cilje, to so črpanje sredstev - Pahor pričakuje, da bo do leta 2015 izčrpanih za štiri milijarde evropskih sredstev-, dokončanje dela Zlate Ploštajner glede predloga zakona o ustanovitvi pokrajin ter delovne stike z župani in županjami, s katerimi bodo reševali težave lokalne samouprave. Premier je pojasnil še, da sta se s kandidatom hitro dogovorila, saj imata enak pogled in vizijo dela, ob tem pa je zagotovil še podporo koalicije.

Erjavec: Gjerkeš je strokovnjak in je pripravljen zavihati rokave
Gjerkeša je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec predlagal na torkovem sestanku koalicijskih strank. Gjerkeš, ki prihaja iz Ljutomera, je sin podpredsednice DeSUS-a Marije Gjerkeš. Prav zaradi sorodstvenih vezi je Erjavec pojasnil, da je Gjerkeša izbral zlasti zato, ker je strokovnjak na tem področju, ne pa zato, ker je njegova mama podpredsednica stranke upokojencev. Pojasnil je, da je Gjerkeš strokovnjak in je pripravljen zavihati rokave.

Gjerkeš je v svoji kratki predstavitvi povedal, da je po izobrazbi doktor strojništva, zaposlen na Univerzi v Novi Gorici, ter prihaja iz Pomurja. Dodal je, da ima vizijo in znanje in je vajen ekipnega dela. Vesel je, da mu je premier zaupal to nalogo, da bo lahko pomagal tudi k enakomernejšemu regionalnemu razvoju.

Erjavec je ob tem glede vprašanja evropskih sredstev dodal, da je kandidat že delal na različnih projektih na področju energetike, in da ima dovolj izkušenj na tem področju, zato je prepričan, da bo uspešno nadaljeval delo.

"Pahor bo svojo odločitev dobro pretehtal"
Večjih političnih odzivov na predlog za Gjerkešovo imenovanje ni, predsednik Zaresa Gregor Golobič, je le izrazil prepričanje, da bo Pahor svojo odločitev dobro pretehtal in obrazložil. Komaj takrat bo po njegovem mnenju priložnost, da svoje povedo tudi koalicijske stranke. "Ta hip nismo v položaju za komentiranje in to tudi ne bi bilo korektno," je razložil in dodal, da Gjerkeša osebno ne pozna.

Henrik Gjerkeš kandidat za ministra