Na vprašanje, ali meni, da bi lahko dobila podporo, je dejala, da nekateri menijo, ali bi lahko bila dobra ministrica. Foto: SD
Na vprašanje, ali meni, da bi lahko dobila podporo, je dejala, da nekateri menijo, ali bi lahko bila dobra ministrica. Foto: SD
Ministrstvo za zdravje
Odhajajoči minister Miklavčič je dejal, da je za vodenje ministrstva treba biti pripravljen delati 12 ur na dan. Foto: MMC RTV SLO
Zlata Ploštajner
Zlata Ploštajner se je kot kandidatka za ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj predstavila pred slabim letom dni. Foto: DZ
Karl Erjavec in Franc Žnidaršič
Poslanska skupina DeSUS-a bo o predlogih za kandidate razpravljala pred koalicijskim usklajevanjem. Kot je dejal Franc Žnidaršič, so listo sestavili v okviru stranke, in ne poslanske skupine. Foto: MMC RTV SLO

Izbira morebitnega novega ministra za zdravje je sicer po njenem stvar premierja in njegove presoje. Na vprašanje, ali meni, da bi lahko dobila podporo, pa je dejala, da nekateri menijo, da bi lahko bila dobra ministrica. "Je pa seveda vse stvar pogovorov in moje osebne odločitve," je dodala.

Predsedniki koalicijskih strank se bodo danes na rednem kolegiju predsednika vlade seznanili s predlogi za novega ministra za lokalno samoupravo. Kot je v ponedeljek dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, so že evidentirali tri kandidate za ministra, eden izmed njih pa prihaja iz Pomurja. Premier Borut Pahor pa bo danes začel tudi koalicijska usklajevanja.

Iščeta se vitalnejša ministra
Kot je znano, je premier Pahor v petek predsedstvo SD-ja seznanil, da sta minister za zdravje Borut Miklavčič in ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner napovedala svoja odstopa. Ploštajnerjeva je kot razlog za svoj nepreklicni odstop navedla osebne in zdravstvene razloge, Miklavčič pa psihofizično izčrpanost zaradi 12-urnega delovnika.

DeSUS s seznamom treh kandidatov
Vlada bo tako popoldne tudi formalno začela iskati novega ministra ali ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. DeSUS ima pripravljen seznam treh kandidatov.

Ker je ob delitvi resorjev področje, ki ga je z odstopom izpraznila Ploštajnerjeva, pripadlo DeSUS-u, stranka pričakuje, da bo koalicija potrdila enega od njenih kandidatov. Prvak stranke Erjavec o imenih še ne želi govoriti, znano pa je, da naj bi bili v igri trije kandidati za prihodnjega ministra, eden od njih iz Pomurja.

Erjavec tako upa, da bo Pahor katero izmed predlaganih imen sprejel, seveda pa se morajo z njim strinjati tudi drugi koalicijski partnerji, s čimer se lahko začne tudi formalni postopek za imenovanje novega ministra.

Stranka je novega kandidata začela iskati pred tremi tedni, ko je Ploštajnerjeva prvič omenila, da razmišlja o odstopu, je dejal Erjavec. Uradno funkcija ministra sicer preneha, ko se z odstopom seznani državni zbor.

Uradno minister odstopi šele, ko o tem seznani DZ
Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa državni zbor tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru.

Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, predsednik odbora pa mora najpozneje v dveh dneh po predstavitvi poročilo o predstavitvi poslati predsedniku državnega zbora in premierju. Premier lahko v treh dneh od prejetja poročila predlog kandidature umakne in predlaga novega kandidata.

Neuradno se med kandidati za novega ministra omenjata državni sekretar Andrej Horvat in Meta Vesel Valentinčič. Po pisanju Dnevnika naj bi bil tretji kandidat Avgust Heričko, član mestnega sveta DeSUS-a v Mariboru. Poslanska skupina DeSUS-a bo o kandidatih stranke razpravljala pred koalicijskim usklajevanjem.