Kandidati, ki zbirajo podpise volivcev in volivk, lahko začnejo 20. avgusta. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Kandidati, ki zbirajo podpise volivcev in volivk, lahko začnejo 20. avgusta. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

O novem predsedniku republike bomo volivci odločali v nedeljo, 11. novembra, morebitni drugi krog pa bo potekal 2. decembra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči 20. avgusta, uradna volilna kampanja pa se bo začela 12. oktobra.

Kandidati, ki bodo kandidirali s podporo volivk in volivcev ali s podporo poslancev, bodo lahko podpise podpore zbirali od 20. avgusta do 17. oktobra (do 24. ure). 17. oktober bo hkrati tudi zadnji dan, ko bo na državno volilno komisijo (DVK) še mogoče vložiti predloge kandidatur. Uradni seznam kandidatur bo sicer DVK, potem ko jih bo preveril, objavil 26. oktobra.

Do 17. oktobra bodo morali kandidati DVK-ju sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa, na katerem bodo zbirali sredstva, namenjena financiranju volilne kampanje.

Nekateri bodo potrebovali 3.000 podpisov
Kandidate za predsednika republike lahko sicer po zakonu o volitvah predsednika republike predlagajo poslanci državnega zbora, politične stranke in volivci. Kandidat, ki kandidira s podporo poslancev, mora zbrati podpise vsaj desetih poslancev.

Kandidat, ki kandidira kot strankarski kandidat, potrebuje podpise najmanj treh poslancev državnega zbora ali podpise najmanj 3.000 volivcev. Kandidat, ki kandidira s podporo volivk in volivcev, pa mora zbrati podpise najmanj 5.000 volivcev.

DVK je na četrtkovi seji sprejel tudi sklep, da morajo okrajne volilne komisije na svojem območju določiti najmanj četrtino volišč, ki so dostopna invalidom. Hkrati je sklenila, da se bo z glasovalno napravo za invalide opremilo 30 volišč v državi.

Pestra bera napovedanih kandidatov
Kandidaturo za predsednika republike so do zdaj napovedali sedanji predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec iz vrst SDS-a Milan Zver, ki ga podpira tudi NSi, ter nekdanji predsednik vlade in stranke SD-ja Borut Pahor. Med manj znanimi kandidati so udeležbo na predsedniški tekmi napovedali tudi Marko Kožar, Monika Malešič, Fani Eršte, Miro Žitko in Ladislav Troha.