Kdo bo naslednjih pet let delal v predsedniški palači? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kdo bo naslednjih pet let delal v predsedniški palači? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsedniške volitve 11. novembra, na martinovo

V skladu z zakonom morajo biti volitve predsednika republike opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe zdajšnjega predsednika Danila Türka.

Če bo potreben tudi drugi krog, v katerem se bosta pomerila dva kandidata, bo datum določila Državna volilna komisija. Verjetno bo to 2. december.

Volilna opravila, vključno z vlaganji kandidatur, začnejo teči 20. avgusta.
"Povezovalno in združevalno"
Predsednik državnega zbora je po podpisu akta poudaril, da gre za izjemno pomembne volitve. Predsednik republike sicer v Sloveniji nima močnih izvršilnih pooblastil, a se voli neposredno, kar mu daje visoko stopnjo politične in moralne avtoritete. "Predsednik predstavlja državo, simbolizira njeno suverenost in zato upravičeno pričakujemo, da svojo funkcijo opravlja povezovalno in združevalno," poudarja Virant.

Virant pričakuje pozitivno kampanjo
Ob tej priložnosti je Virant pozval državljane, da se v čim večjem številu udeležijo volitev, saj bo visoka volilna udeležba še dodatno okrepila avtoriteto predsednika republike. Virant sicer pričakuje korektno volilno kampanjo, ki bo temeljila na pozitivnih sporočilih in se bo vzdržala kakršne koli negativne kampanje.

Pojasnil je tudi, zakaj se je odločil za omenjeni datum volitev. Kot je dejal, je racionalno, da med volitvami in zaprisego novoizvoljenega predsednika poteče čim krajši čas, datum zaprisege pa je določen fiksno, in sicer 22. december. Virant je še pojasnil, da bi lahko izbral tudi 18. november, a bi s tem otežil izvedbo morebitnega drugega kroga volitev.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev. Politične stranke kandidate določijo po postopku, določenem z njihovimi pravili, kandidata pa lahko predlaga tudi dvoje ali več političnih strank. V tem primeru potrebujejo podpise najmanj treh poslancev.

Kandidaturo so do zdaj napovedali zdajšnji predsednik republike Danilo Türk (neodvisen kandidat), Borut Pahor (SD), Milan Zver (SDS, NSi), Monika Malešič (samostojna kandidatka) in Marko Kožar (samostojni kandidat).

Virant in njegova Državljanska lista (DL) je v teh dneh prepričevala svojega "zelo kvalitetnega" kandidata, ki pa ni sprejel kandidature. DL napoveduje, da bo ime oz. odločitev o podpori drugemu kandidatu sporočena še ta teden. Zmago Jelinčič (SNS) je kljub predhodni javni napovedi kandidaturo pred tednom dni umaknil.

Predsedniške volitve 11. novembra, na martinovo