Protestniki so že drugič zahtevali odstop mariborskega župana Franca Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Marija Bosak
Protestniki so že drugič zahtevali odstop mariborskega župana Franca Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Marija Bosak
Že ponarodeli paroli "Gotof je" se je pridružila še "Lopof je". Foto: BoBo
Kanglerjeva tiskovna konferenca po protestih

Zoper mariborskega župana Franca Kanglerja so bili včeraj že drugič organizirani protesti, kjer so protestniki zahtevali njegov odstop. A Kangler tega ne namerava storiti, med drugim tudi zato, ker se je na včerajšnjih volitvah v državni svet, kamor je Kangler bil izvoljen, pokazalo, da ima podporo, je dejal.
"Veste, kaj bi pomenil moj odstop? Kateri projekti bi zaradi lokalnih volitev obstali, kateri razpisi? Ali si nekdo v tej državi morda želi, da Maribor še tistih evropsko sofinanciranih projektov, ki jih imamo, ne bi izpeljal. Tudi to se mi počasi dozdeva,"
je novinarjem povedal Kangler.
Priznava, da volja ljudstva kaže na neko nezadovoljstvo, vendar pa lahko volivci to pokažejo vsaka štiri leta, ko oddajo svoj glas, sicer pa morajo upoštevati voljo večine, meni župan. Obenem je dodal, da je lani že ponudil svoj odstop, pa ga ni podprl niti en mestni svetnik. So pa v zvezi z radarji pripravljen prisluhniti ljudem in nekatere prestaviti v bližino šol, je dejal.

Posnetku celotne tiskovne konference župana Kanglerja lahko prisluhnete ob strani. Posnela sta jo novinarka Ana Marija Bosak in snemalec Peter Hajd iz TV Maribor.

Pripravil ovadbo zoper organizatorje
Kangler je bil do protestov kritičen tudi zaradi nasilnežev, ki so v njegove sodelavce metali steklenice, je za MMC povedala dopisnica RTV Slovenija iz Maribora Ana Marija Bosak. Obenem pa je zavrnil navedbe, da naj bi imel najeto zasebno varnostno službo, saj je dejal, da se pri varnosti zanaša samo na delo policistov. zanikal je tudi, da naj bi bil med varnostniki tudi nekdanji mojster borilnih veščin in mestni svetnik njegove liste Tomaž Barada.
Sicer pa je Kangler danes podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca za povzročitev splošne nevarnosti in nekatera druga kazniva dejanja, saj protestni shod ni bil prijavljen. Državne organe pa poziva, da čim prej opravijo svoje delo ter na ta način potrdijo, da je vselej deloval v skladu z zakonodajo.
SDS razmišlja o izstopu iz mestne koalicije
V mariborskem SDS-u zahtevajo izredni sklic mestne koalicije, na osnovi katerega bodo oblikovali svoja stališča glede morebitnega izstopa iz mestne koalicije. Med drugim so v stranki zavzeli stališče, da bo moral župan, ki je dobil pooblastilo za izpeljavo vseh potrebnih investicijskih postopkov nadgradnje in posodobitve avtomatizacije cestnega prometa v občini, vključno s pogajanji z dobavitelji, prevzeti tudi "celotno odgovornost za izpeljavo in zakonitost postopkov v zvezi s tem projektom".
V stranki prav tako niso zadovoljni z izvrševanjem investicijskih projektov v Mariboru, saj po njihovi oceni ni bil izpeljan "praktično nobeden izmed že dogovorjenih in prepotrebnih projektov", za katere je občina najela okoli 10 milijonov evrov posojila. "Vedno bomo podpirali razvojno naravnane projekte, nasprotujemo pa najemanju kreditov za tekoče poslovanje in tukaj župan ni izpolnil naših pričakovanj," so pojasnili.
Župana pred protestniki odpeljali policisti
Toda med izvolitvijo župana Kanglerja v državni svet, ki naj bi kazala na podporo Kanglerju, se je pred mestno hišo zbralo okoli 1.000 ljudi, ki so izvolitvi nasprotovali. Protestniki so se namreč bali, da bi Kangler z izvolitvijo za svetnika uporabil tudi imuniteto pri desetih kazenskih ovadbah.

Protestniki so svoje nezadovoljstvo izražali z vzkliki "Gotof je," "Lopof je," "V zapor," in podobno. Trg pred mestno hišo pa je policija izpraznila šele po dobrih dveh urah, ko so zaradi varnostnih razlogov Kanglerja odpeljali s policijskim vozilom.

Če gre verjeti napovedim, pa bo pred mestno hišo še vroče. Že jutri naj bi se neuradno na pohod proti Kanglerju odpravili pripadniki navijaške skupine Viole, v ponedeljek ob seji mestnega sveta pa naj bi se prav tako pripravljali novi protesti.

Kanglerjeva tiskovna konferenca po protestih