Foto: STA/Srdjan Živulović
Foto: STA/Srdjan Živulović

Na pravosodnem ministrstvu sta na pobudo ministrice Andreje Katič potekala sestanka z direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma Radeče in s predstavniki sindikatov.

Na ministrstvu za pravosodje so v sporočilu za javnost spomnili, da se Katičeva od nastopa mandata zavzema za dobro sodelovanje in komunikacijo med ministrstvom za pravosodje, upravo za izvrševanje kazenskih sankcij ter sindikati. Zato je tudi današnji sestanek sklicala v želji, da se za skupno mizo sestanejo vsi, ki opozarjajo na težave v zaporskem sistemu. Po njenem mnenju lahko le s konstruktivnim dialogom in razpravo pridejo do tehtnih in premišljenih odločitev ter rešitev.

Katičeva se je najprej sešla z generalnim direktorjem uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožetom Podržajem in direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma Radeče, in sicer na njihovem rednem mesečnem kolegiju, na katerega sta vedno povabljena tudi oba predstavnika sindikatov. Tudi tokrat se je vabilu odzval le eden od predsednikov, so pojasnili na ministrstvu. Na drugem sestanku so bili navzoči poleg obeh predsednikov sindikatov še sindikalni zaupniki iz vseh zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma.

Vsi bi pravosodnim policistom dvignili plače
Sindikati, direktorji in ministrica so se strinjali, da je pravosodnim policistom treba dvigniti plače, saj je to pomembno tudi z vidika privlačnosti poklica, za katerega v zadnjih letih ni veliko zanimanja. Po mnenju ministrice je treba urediti plačni sistem tako kot pri drugih uniformiranih poklicih, z vsemi dodatki.

Sogovorniki so se sicer strinjali, da se zaporski sistem spoprijema s težavami, ki pa jih bodo po zagotovilih ministrice prioritetno reševali.

Poudarjali so težave že več let trajajočega kadrovskega primanjkljaja na vseh lokacijah, na kar že od začetka mandata opozarja tudi ministrica, so pojasnili na ministrstvu. Iz standardov in normativov za delo strokovnih delavcev in pravosodnih policistov, sprejetih decembra lani, po njihovih navedbah izhaja, da je trenutno v celotni upravi za izvrševanje kazenskih sankcij nezadostna zasedenost delovnih mest. Izpolnjevanje standardov in normativov bi pomenilo dodatno zaposlitev 29 strokovnih delavcev in 138 pravosodnih policistov.

Potrebno število zaposlitev pa je po navedbah ministrstva mogoče doseči le postopoma. Tako so za letos predvideli zaposlitev dodatnih najmanj 30 pravosodnih policistov. Poleg tega si skupaj z ministrstvom za obrambo in ministrstvom za javno upravo prizadevajo za rešitve, ki bi omogočile prehod vojakov po 45. letu v sistem uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Široka posodobitev opreme in infrastrukture
Glede na izpostavljene težave na obeh sestankih je treba po ocenah ministrstva v sodelovanju s stroko, upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in zaposlenimi v zaporskem sistemu pripraviti akcijski načrt, v katerem bodo predvidene spremembe in časovnica, tako glede kadrov kot drugih investicij ter vlaganj v zaporski sistem. Potrebna je posodobitev opreme in obnova infrastrukture, so še navedli.