Blaž Kavčič meni, da je čas, da se na vrh stranke zavihti nov obraz. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Kavčič meni, da je čas, da se na vrh stranke zavihti nov obraz. Foto: MMC RTV SLO

In na drugi strani bomo znali opredeliti člane plenilsko nadarjenih elit. Pa ne zaradi nekakšne nevoščljivosti, ampak zaradi preprostega ekonomskega dejstva, da to, kar si je nekdo čezmerno (lahko tudi formalno zakonito) prilastil, to nekje drugje manjka!

Blaž Kavčič , del vizije prihodnosti LDS-a
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič trenutno vodi Državni svet. Foto: MMC RTV SLO

Vsi člani stranke, ki bodo v mojem programu prepoznali iskreno namero, da izpolnim svojo vizijo, me bodo podprli. Kdo konkretno to bo, je odvisno od moje prepričljivosti v komunikacijah s člani stranke, pa tudi od zrelosti stanja duha v stranki, od prepričanosti v potrebo po spremembah.

Blaž Kavčič o podpori

Blaž Kavčič, sicer predsednik Državnega sveta, se potegujejo za mesto Katarine Kresal, ki znova kandidira za predsednico stranke. Stranka, "navajena vodilne pozicije", saj je večino let po osamosvojitvi krojila usodo države, je po zadnjih volitvah padla na politično dno, saj so volivci krepko oklestili število njenih predstavnikov v parlamentu. Po zamrznitvi članstva v stranki Janeza Drnovška, ki je postal predsednik države, je stranko nekaj časa vodil Anton Rop, nato Jelko Kacin in nazadnje Katarina Kresal. Člani stranke bodo o tem, ali bo vodstvo staro ali novo, odločali na volilnem kongresu konec maja.

O kandidaturi in prihodnosti stranke smo se pogovarjali z Blažem Kavčičem, ki je meni, da je njegov uspeh odvisen od njegove lastne prepričljivosti v komunikacijah s člani stranke, pa tudi zrelosti stanja duha v stranki in prepričanosti o potrebi po spremembah.

Vabljeni k branju intervjuja s Katarino Kresal.

Ste se za kandidaturo odločili, ker verjamete, da LDS potrebuje novega vodjo?

Pri svojem dozdajšnjem delu, dobrih 20 let v gospodarstvu in dobrih 10 let v politiki, nisem bil nikoli izrazito strankarski človek, ne v LDS-u ne v Demokratski stranki, s katero sem dejansko prišel v LDS. Verjetno od tod izvira moj pogled, da naj bi stranke verodostojno uresničevale interese posameznih skupin ljudi. Politične stranke pri nas so vse bolj postajale same sebi namen, izgubile so stik z javnim interesom in življenjskimi vprašanji državljanov. Za kandidaturo sem se odločil tudi zato, ker menim, da so slovenski volivci v zadregi, saj po moji oceni zdaj nobena izmed strank ne ponuja verodostojnega programa in ekipe za uresničevanje življenjskih interesov srednjega razreda. Prepričan sem da lahko zapolnim to praznino - s svojimi gospodarskimi in političnimi izkušnjami, še posebej pa s pomočjo odlične, strokovne, inovativne in neobremenjene ekipe, ki nastaja okrog mene.

Menite, da je kredibilnost Katarine Kresal zaradi domnevne vpletenosti v nekatere odmevne afere, kot sta aferi Baričević in najem zgradbe NPU-ja, omajana in da je škoda nepopravljiva?
O posameznih osebnostih slovenskega politično gospodarskega prostora se nimam namena izrekati, še posebej ne v vlogi arbitra ali komentatorja v situacijah, ko gre za uradno nepotrjene podatke in sume. Problem je izredno nizka raven zaupanja državljanov do politike na splošno in tu je moj motiv za oblikovanje novega pristopa z novimi ljudmi.

Stranka je v letih samostojne Slovenije iz samega vrha padla tako rekoč na dno, sodeč po volilnih izidih. Kako jo nameravate v primeru izvolitve spet približati volivcem?
S konkretnimi predlogi družbene usmeritve v pravičnejšo, a hkrati bolj dinamično in inovativno ureditev želimo verodostojno nagovoriti predvsem srednji razred.

Komu (ali katerim dejavnikom) pripisujete odgovornost za zdajšnje stanje/pozicijo stranke?
Liberalna usmeritev in osebnosti so v slovenski zgodovini dali neprecenljiv prispevek v težkih obdobjih – od Ivana Tavčarja, Ivana Hribarja, do liberalne usmeritve med 2. svetovno vojno, v obdobju slovenskega liberalnega prebujanja v 70. letih, pa do dr. Janeza Drnovška. Vrednotam teh osebnosti smo morda v preteklem obdobju posvečali premalo pozornosti in čas je, da to storimo.

Ali lahko izpostavite, kje je stranka naredila "napako" oz. katerih težav ali tematik se ni lotevala, pa bi se jih morala?
Za nazaj je lahko biti general, pomembno je vzpostaviti pogoje za družbo bolj motiviranih državljanov. Z razočaranimi državljani se ne bomo mogli dogovoriti za skupne napore. Če ljudje vsak teden izvedo iz medijev, kakšno bajno bogastvo si je "pričaral" ta ali oni član plenilsko nadarjene elite, jih bomo težko prepričali, da moramo varčevati ali da smo vsi v i

stem čolnu. Slovenska politika se bo morala nehati sprenevedati.

Kje torej vidite prihodnost stranke?
Prihodnost stranke LDS vidim v verodostojnem zastopanju interesov srednjega razreda, v kritičnem odnosu do družbenih elit. V razločevanju med delom in člani družbeno zaželenih elit, katerih delovanje ima pozitiven odblesk v družbenem okolju – v obliki novoustvarjenih ali ohranjenih kakovostnih delovnih mest, v poslovnih in tehnoloških dosežkih, v navdihujočih umetniških stvaritvah, v navdušujočih športnih dosežkih, v plemenitih dejanjih na področju prostovoljstva, v dobrem počutju in razvoju mladih v vrtcih in šolah, v zdravstvenih dosežkih. In na drugi strani bomo znali opredeliti člane plenilsko nadarjenih elit. Pa ne zaradi nekakšne nevoščljivosti, ampak zaradi preprostega ekonomskega dejstva, da to, kar si je nekdo čezmerno (lahko tudi formalno zakonito) prilastil, to nekje drugje manjka! Nadaljevali bomo s politiko družbenega vključevanja, z aktivno politiko ukrepov družbene solidarnosti, a z bolj motivacijskimi elementi, da bo ureditev poštena tako do prejemnikov kot do dajalcev. Skratka – nadgradili bomo usmeritev v pravno državo z usmeritvijo v pravičnejšo državo.

Menite, da je povezava "levih strank" v levi trojček preživeta?
V delovanju slovenskih političnih strank in osebnosti ne vidim izrazite delitve na leve in desne. Za oblikovanje in izvajanje nujno potrebnih družbenih sprememb dejansko potrebujemo gibanje, npr. Gibanje za inovativno družbo, ki bo vključevalo nekatere politične stranke, posamezne skupine zdajšnjih poslancev, organizacije civilne družbe. Kriterij ne bo levo ali desno, ampak sprejmanje vrednot novega družbenega dogovora. V gibanju ne bo mogel sodelovati nihče, ki bi poskušal vnašati zgodovinske travme slovenske nacije v oblikovanje načel, rešitev, politik in zakonov za danes in jutri.

Kako širok je vaš krog podpore v stranki? Lahko izpostavite kakšna znana imena?
V kandidaturo vstopam iz lastnih želja in stojim za svojim programom. Vsi člani stranke, ki bodo v mojem programu prepoznali iskreno namero da izpolnim svojo vizijo, me bodo podprli. Kdo konkretno to bo, je odvisno od moje prepričljivosti v komunikacijah s člani stranke, pa tudi od zrelosti stanja duha v stranki, od prepričanosti v potrebo po spremembah. Stranko tvorijo izredni posamezniki, ki bodo v programu zagotovo videli možnost izboljšati prihodnost Slovenije in državljanov na področjih, ki jih opredeljuje moj program.

Kako torej označujete svoje možnosti za izvolitev na kongresu?
Menim, da sem realen kandidat, ne morem pa napovedovati rezultata glasovanja delegatov na kongresu. S srečanji s posameznimi člani stranke in s pokrajinskimi odbori bom poskušal podrobneje obrazložiti svoj program. Prepričan sem, da je v tem trenutku čas, da se aktivneje vključim v politiko, sem aktiven član stranke že veliko let in čutim, da v tem trenutku lahko stranki in slovenski politiki dam največ.

In na drugi strani bomo znali opredeliti člane plenilsko nadarjenih elit. Pa ne zaradi nekakšne nevoščljivosti, ampak zaradi preprostega ekonomskega dejstva, da to, kar si je nekdo čezmerno (lahko tudi formalno zakonito) prilastil, to nekje drugje manjka!

Blaž Kavčič , del vizije prihodnosti LDS-a

Vsi člani stranke, ki bodo v mojem programu prepoznali iskreno namero, da izpolnim svojo vizijo, me bodo podprli. Kdo konkretno to bo, je odvisno od moje prepričljivosti v komunikacijah s člani stranke, pa tudi od zrelosti stanja duha v stranki, od prepričanosti v potrebo po spremembah.

Blaž Kavčič o podpori