Ministrstvo za zunanje zadeve odgovora Hrvaške še ni dobilo. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za zunanje zadeve odgovora Hrvaške še ni dobilo. Foto: RTV SLO
Slovenci zaenkrat še ne morejo postati lastniki nepremičnin na Hrvaškem. Foto: RTV SLO

Hrvaška je na podlagi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU-jem dolžna ob pogoju vzajemnosti slovenskim državljanom omogočiti nakupe nepremičnin na Hrvaškem, sicer, opozarja Rupel, sporazum ne bo mogel veljati.

Zunanji minister je kot netočno označil izjavo državnega sekretarja na hrvaškem zunanjem ministrstvu Hida Biščevića, da Hrvaška še ni dobila diplomatske note, s katero jih Slovenija obvešča o sprejemu zakona, ki Hrvatom omogoča nakup nepremičnin v Sloveniji.

Slovenija je diplomatsko noto, s katero so Hrvaško obvestili o začetku veljavnosti zakona o pogojih za pridobitev lastninske pravice na nepremičninah za fizične in pravne osebe iz držav kandidatk za članstvo v EU-ju, poslala že 28. junija.

Ministrstvo za zunanje zadeve je 28. septembra Hrvaško z noto uradno zaprosilo, da slovensko stran obvesti o organu in kontaktni osebi, pri kateri bi lahko slovenski državljani in pravne osebe pridobijo dodatne informacije glede postopkov pridobivanja sokglasja s strani pristojnega hrvaškega organa.