Na voljo je spletni pokojninski kalkulator. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Na voljo je spletni pokojninski kalkulator. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Če boste uporabili osebni kalkulator, ki je natančnejši, boste izračun dobili na podlagi podatkov, ki jih shranjuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Ob tem lahko vnesete še dodatne okoliščine, ki vplivajo na pokojninske pogoje, kot so skrb za otoka, vojaščina ali pokojnina iz tujine – za to se morate digitalno identificirati.

"Za dostop do osebnega pokojninskega kalkulatorja boste potrebovali certifikat ali kvalificirano digitalno potrdilo, mogoča je tudi prijava s SMS-om SI-PASS. Pri splošnem kalkulatorju pa registracija v informacijskem sistemu zavoda ni potrebna," je dejala predstavnica ZPIZ-a Sabina Gradišar.

Glavna razlika med splošnim in osebnim kalkulatorjem je v natančnosti. Izračuni osebnega kalkulatorja so zanesljivejši. "Osebni kalkulator je precej natančnejši, saj temelji na podlagi vaših osebnih podatkov evidenc, ki jih ima zavod zbrane v matični evidenci o zavarovancu, torej o obdobjih zavarovanja in plačah oziroma osnovah, ki so temelj za odmero pravic," je pojasnila Gradišarjeva.

A pozor – pri novih digitalnih storitvah gre zgolj za informacijo. To ni odločba. "Za uveljavljanje pravic mora oseba še vedno podati zahtevo za uveljavitev pravic in informativni izračun te zahteve ne more nadomestiti."

Kljub novostim bo ZPIZ obvestila o pričakovani višini pokojnine zavarovancem, ko bodo dopolnili 58 let, še vedno pošiljal.