Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Imamo še dovolj časa, pogovori še potekajo," je premier po koalicijskem vrhu dejal o iskanju kandidata, ki bo po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar zasedel mesto na čelu notranjega resorja.

Sorodna novica Koalicijski vrh: "V javnem sektorju ne bo več plač, nižjih od minimalne."

V javnosti krožijo številna imena kandidatov. Najglasnejše so informacije, da bi se lahko na ministrstvo za notranje zadeve vrnil Boštjan Poklukar, ki je bil notranji minister v vladi Marjana Šarca; pa varnostni strokovnjak Miroslav Žaberl. Premier naj bi se pred kratkim pogovarjal tudi z nekdanjim pravosodnim ministrom v vladi Boruta Pahorja, Alešem Zalarjem. Še nekaj je potencialnih imen: državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar, pa državna sekretarka MNZ-ja Tina Heferle. Nekdanji državni sekretar in tudi nekdanji svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic navedbe o morebitni njegovi kandidaturi zavrača kot "slovensko rolanje po sceni".

Kot morebitnega novega direktorja policije Radio Slovenija navaja Gregorja Novaka, dozdajšnjega generalnega sekretarja na notranjem ministrstvu. Pri njem naj bi šlo za navezavo na t. i. filantropskega Golobovega svetovalca za varnost Miloša Novića. Golob sam pa naj bi na tem mestu najraje videl ministrstvo za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, a naj bi ta možnost padla v vodo zaradi pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Zakaj je odšla Tatjana Bobnar

Bobnar je z mesta notranje ministrice odstopila zaradi, kot je navajala, pritiskov Goloba na kadrovanje v policiji. Ministrica namreč na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na čelo policije s polnim mandatom in predlogom za imenovanje Slavka Koroša na mesto generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge, prav tako s polnim mandatom. Bobnarjeva je kmalu zatem odstopila s funkcije.

Vodenje resorja za notranje zadeve je po njenem odstopu začasno, za največ tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.