Teš 6 bomo še naprej morali plačevati tudi prek višjih položnic, saj so cene električne energije tako nizke, da proizvodnja v šestem bloku ni rentabilna. Foto: BoBo
Teš 6 bomo še naprej morali plačevati tudi prek višjih položnic, saj so cene električne energije tako nizke, da proizvodnja v šestem bloku ni rentabilna. Foto: BoBo


Pogodbo za ceno 2,75 evra za gigadžul (GJ) energije je za letošnje leto podpisal Golob, kar je fiksna cena. To ceno so po njegovih pojasnilih v Premogovniku določili na podlagi vseh vhodnih parametrov skupaj s Termoelektrarno Šoštanj (Teš) in lastnikom Premogovnika in Teša, Holdingom Slovenske elektrarne (HSE).

"Za to ceno sem odgovoren jaz, za prejšnje pa definitivno ne," je poudaril. Tako se do cene 2,25 evra za GJ, kolikor je bila zaveza, ki jo je dal Teš v zameno za državno poroštvo za 440-milijonsko posojilo, ni želel opredeliti.

Izračun cene ne obstaja
Kako oz. kdo v premogovniku je do te cene prišel, ne ve, a po njegovem vedenju ta izračun ne obstaja. Je pa Golob, ki je bil tudi pomočnik Milana Medveda, ki je rudnik vodil v času, ko je bila določena cena 2,25 evra za GJ, pojasnil, da je šlo za izhodiščno ceno.

Ta je bila pogojevana z nekaterimi ukrepi - nekaj se jih je po njegovih navedbah naredilo, veliko ne. Če bi se izvedli vsi ukrepi, bi bila lahko cena nižja, je dejal in poudaril, da je kot vodja rudnika sodeloval le pri pripravi šestega investicijskega programa za šestico.

Glede dvomov, ki so se pojavili o zalogah premoga, je zatrdil, da je v velenjskem bazenu zalog premoga dovolj, zato ne vidi potrebe po uvozu tega energenta, ki je po njegovih zagotovilih ustrezne kakovosti.

Najprej cena premoga
Preiskovalna komisija se je oktobra odločila, da bo najprej preučila dokumentacijo o premogu (informacije o kakovosti oz. kurilni vrednosti premoga, zalogah in odkupni ceni premoga, o čemer so se v javnosti pojavili očitki). Tako je že zaslišala nekdanja predsednika uprave Premogovnika Franca Žerdina in Milana Medveda ter Golobovega pomočnika Ivana Pohorca, ki je nekaj mesecev lani tudi vodil rudnik.

Medtem ko so vsi zagotovili, da je premoga dovolj in da je ta ustrezne kakovosti, so imeli različne poglede na ceno. Za Žerdina in Pohorca je cena 2,25 evra za GJ nerealna. Medved pa je poudaril, da je šlo za izhodiščno ceno, ki bi bila dosegljiva ob izpeljavi razvojnega programa, kot so si ga takrat v Velenju zadali.