Službene izlete novinarjem na Finsko, kjer so spremljali predstavitve oklepnikov 8 x 8, naj bi plačevala Patria. Foto: BoBo
Službene izlete novinarjem na Finsko, kjer so spremljali predstavitve oklepnikov 8 x 8, naj bi plačevala Patria. Foto: BoBo
Jure Cekuta
Slikar Jure Cekuta naj bi do konca leta 2005 od Patrie prejemal štiri tisočake na mesec za nadomestilo stroškov. Foto: BoBo

Papir, na katerem je datum 24. maj 2005, med drugim odkriva, da naj bi slikar Jure Cekuta do konca leta 2005 od Patrie prejemal štiri tisočake na mesec za nadomestilo stroškov. Svetovalna pogodba je bila, kot piše Niittynen, sklenjena med Cekuto in dunajskim posrednikom Wolfgangom Riedlom, ki je sicer prvoobtoženi v Avstriji. Za nadomestilo Cekuti naj bi se po elektronski pošti iz sodnega spisa dogovorili septembra 2005, je poročal časnik Slovenske novice.

Elektronska pošta Niittynena: Agencija MMD mesečno dobivala 7.500 evrov
Drugi slovenski prejemnik Patrijinega denarja naj bi bila agencija MMD, ki je dobivala po 7.500 evrov na mesec. Iz elektronske pošte je mogoče razbrati, da je takšen znesek prejela za maj in junij tistega leta, za stroške predstavitve na Laponskem pa računi Patrii še niso bili izstavljeni. Niittynen navaja, da naj bi agencija med drugim organizirala tudi obiske slovenskih novinarjev na Finskem, kjer so spremljali predstavitve oklepnikov 8 x 8, službene izlete pa je novinarjem plačevala Patria.

Pogled v bazo podatkov Ajpesa kaže, da je bila v tem obdobju zastopnica podjetja MMD za Slovenijo Mirjana Jarc, svojo kariero za agencijo pa je objavila tudi na spletnem omrežju LinkedIn. Med preteklimi referencami je od leta 1990 tudi agencija Studio Marketing, ki je vodila Kučanovo predsedniško volilno kampanjo. Trenutno je Jarčeva zaposlena v podjetju Praksis.

Iz podatkov Ajpesa razberemo še, da je bila slovenska podružnica podjetja MMD, ki ima po izpisih iz Ajpesa lastnika na Cipru, deluje pa v več evropskih državah, iz njegove evidence izbrisana 23. januarja 2008. Vanjo je bila vpisana 1. januarja 2004.

Honorarji za dve hrvaški podjetji?
V Niittynenovi elektronski pošti najdemo še postavki za dve hrvaški podjetji, in sicer Mara, d. o. o, in agencijo za odnose z javnostjo Unex. Hrvaško podjetje Mara je izstavljalo račune za dogovorjene projekte, kar naj bi v praksi pomenilo potovanje na Poljsko, rezervacijo za sejem, predstavitveno potovanje, PR-materiale, a nobenih rednih mesečnih stroškov.

Omenjen je enkratni strošek 7.000 evrov. Hrvaško podjetje Unex naj bi imelo na začetku večjo obremenitev za plačila, ki se nanašajo na potovanja, dogovora o mesečnih stroških pa takrat, ko je Niittynen pošiljal elektronsko sporočilo, še ni bilo.