Finsko poročilo je osvetlilo vlogi Jureta Cekute in Rudolfa Lebana pri domnevnem podkupovanju v zadevi Patria. Foto: BoBo
Finsko poročilo je osvetlilo vlogi Jureta Cekute in Rudolfa Lebana pri domnevnem podkupovanju v zadevi Patria. Foto: BoBo
Tudi Finci končujejo preiskavo

Tednik Mladina je v novi številki objavil nekatere podrobnosti iz t. i. končnega poročila finske policije, s katerim se tudi na Finskem končuje predkazenski postopek v zadevi Patria. Iz finskega poročila sta malo razvidnejši vlogi poslovneža Rudolfa Lebana in slikarja Jureta Cekute, pri poslu s Patrio, je za TV Dnevnik poročal Matej Hlebš.

Sojenje v zadevi Patria bo od prihodnjega ponedeljka potekalo v stavbi Okrožnega sodišča v Ljubljani. Z vrhovnega sodišča so sporočili, da je predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk ugodila prošnji zagovornikov za prenos sojenja v drugo poslopje.

Prostori kazenskega oddelka ljubljanskega okrajnega sodišča so obrambo zmotili že na začetku samega sodnega postopka, saj v sodni dvorani ni bilo dovolj stolov in miz niti za vse navzoče odvetnike, zato je morala sodnica Barbara Klajnšek sojenje prekiniti, da bi zagotovili potrebno opremo.

Na račun slikarja Jureta Cekute naj bi se tako prek različnih aranžmajev steklo 460.875 evrov. Cekuta o tem pravi: "Ni bilo nobenih podkupnin, ampak so bila čisto legalna nakazila na banko, kar je transparentno in razvidno. Več pa vam ne morem povedati."

229.437 evrov pa naj bi na svoja dva računa od Patrie prejel tudi poslovnež Rudolf Leban, ki naj bi del te vsote nakazal naprej, vsaj Antonu Krkoviču, enemu izmed četverice, ki se zaradi domnevnih koruptivnih dejanj zagovarja na slovenskem sodišču. Do zdaj je sicer veljalo, da je bil Leban pri poslu s Patrio zadolžen za protidobave, še poroča Hlebš in dodaja, da tako kot Jureta Cekute tudi njega slovensko tožilstvo za zdaj ni obtožilo še ničesar.

Glede toka denarja iz Finske do slovenske stranke SDS pa so Finci prišli do podobnih sklepov kot njihovi avstrijski in slovenski kolegi - SDS naj bi denar Patrie prejela prek dunajskega posrednika Wolfganga Riedla in podjetja Rotis, ki je bil industrijski partner Patrie. V obeh primerih naj bi bil vezni člen Jože Zagožen.

Tudi Finci končujejo preiskavo