Stranki SDS grozi, da bo, če bo ugotovljena kršitev zakona o financiranju političnih strank, dobila od 4.200 do 21.000 evrov globe, Janša je včeraj dejal, da bodo vrnili denar in plačali kazen, če so grešili in kršili zakon o financiranju političnih strank. Foto: BoBo
Stranki SDS grozi, da bo, če bo ugotovljena kršitev zakona o financiranju političnih strank, dobila od 4.200 do 21.000 evrov globe, Janša je včeraj dejal, da bodo vrnili denar in plačali kazen, če so grešili in kršili zakon o financiranju političnih strank. Foto: BoBo
Od kod Đuđićevi toliko denarja? Foto: Televizija Slovenija
Pomislek, ali ni morda v ozadju tudi pranje denarja. Foto: Reuters
Kdo je Dijana Đuđić?

Ni jasno, od kod milijoni, ki jih predvsem poslovnežem v težavah posoja neznana Dijana Đuđič, sicer menda odvetnica, o kateri pa ni mogoče izvedeti praktično ničesar, razen da nastopa v različnih zgodbah o "missing traderjih" oziroma davčnih utajah DDV-ja.

In kdo torej je Dijana Đuđić? Novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek je govoril z nekdanjo finančno ministrico vlade Republike srbske Svetlano Cenić. Ta je povedala, da je nemogoče, da bi 32-letnica, ki je še pred enim letom delala v katastrskem uradu Geodetske uprave v Prijedoru, lahko na pošten način zaslužila toliko denarja in ga nato pod ugodnimi pogoji posojala naprej.

Delala v katastrskem uradu, vozi luksuzni avtomobil
"Izvedelo se je, da je hči direktorice območne enote geodetske uprave Prijedor in da je bila do pred letom dni tudi sama delala v katastrskem uradu. Seveda nikakor ni mogla zaslužiti 450.000 evrov, da bi jih posojala pod kakršnimi koli ugodnimi pogoji. Prijedor je majhno mesto, ljudje hitro opazijo, da njihova someščanka, ki je do pred kratkim živela skromno, danes vozi luksuzni avtomobil," opozarja Ceničeva.

Bosna in Hercegovina je med Slovenci sicer pravi hit pri ustanavljanju podjetij, ki se večinoma ne ukvarjajo z nobeno dejavnostjo, še nadaljuje Ceničeva.

"Ne bi izključila možnosti, da je ta denar prišel iz podjetij, registriranih v Republiki Srbski. Mislim, da se bo to tudi izkazalo, 450.000 evrov ni majhna vsota. Iz letala se vidi, da je to povsem nezakonito, da tudi ona ne more dokazati, kako je to zaslužila. Od kod ji denar? se sprašuje.

Kje so našli Đuđićevo?
Postavlja se vprašanje, kako so v SDS-u sploh prišli do sodelovanja z njo. Je imel pri tem morda vlogo razvpiti strokovnjak za davčne utaje Rok Snežič, ki je na odprtem oddelku zapora Dob prestajal kazen sočasno kot predsednik stranke Janez Janša in prav tako posluje v BiH-u?

Sam je za Večer zatrdil, da je ne pozna, vseeno pa so se pojavile informacije, da naj bi lani vsaj trikrat skupaj potovala v Bosno in Hercegovino ali iz nje, še dodaja novinar Drnovšek.

V Sloveniji so ji zaprli račun
Đuđićeva je v Sloveniji poslovala prek računa pri Novi KBM, njihova komitentka je bila vse od leta 2014, a so ji tam - po zadnjih informacijah, zato ker ni znala ustrezno pojasniti izvora denarja - pred nekaj meseci račun zaprli, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.

Njeno zdaj že ugasnjeno podjetje ŽML naj bi bilo eno takšnih, ki je nastopalo kot vmesni člen med hrvaškim in slovenskim podjetjem in ni plačalo davka na dodano vrednost v višini več kot 300.000 evrov. Zadevo preiskuje celjska policijska uprava.

Je tudi lastnica izbrisanega podjetja Moj kafein v Hočah. Na prijavljenem naslovu ni nikdar opravljala dejavnosti, okoliški podjetniki pa potrdijo, da je tam več nabiralnikov.

Bo preverjen tudi notar?
Na generalni policijski upravi za zdaj sporočajo le, da trenutno preverjajo informacije v smislu preveritve obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo v konkretnem primeru storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Niso pa pojasnili, ali bodo pod drobnogled vzeli tudi notarja Jožeta Sikoška, ki so ga kriminalisti zaradi podobno sumljivih poslov preverjali že pred leti. Takrat so mu očitali več kot 20 kaznivih dejanj, a so na notarski zbornici menili, da je šlo le za lažje kršitve, zato je zadržal licenco.

Na notarsko zbornico je Radio Slovenija sicer naslovil vprašanje, ali bodo preverili tudi tokratno ravnanje notarja Sikoška - predsednik stranke SDS Janez Janša namreč trdi, da je za zakonitost posla pristojen notariat, a odgovora do zdaj še niso dobili.

Lokalna policija v Prijedoru v Bosni in Hercegovini je pridržala novinarsko ekipo Sveta in 24UR. Dva novinarja in snemalca so na terenu iskali podatke o Dijani Đuđić. Medtem ko so po poročanju 24 ur intervjuvali mimoidoče, je do njih pristopila lokalna policija in jih na podlagi suma terorizma odpeljala na zaslišanje. Nato so jih izpustili.

Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da so takoj, ko so izvedeli za dogodek, zahtevali informacijo od slovenskega veleposlaništva v BiH-u, kjer so opravili poizvedbo na policiji.

Povedali so, da je policija na podlagi anonimnih prijav prebivalcev, ki so se prestrašili, ker niso vedeli, kdo so ljudje, ki poizvedujejo in sprašujejo, novinarsko ekipo peljala na policijsko postajo. Opravili so informativni pogovor.

Ko so videli, da gre za slovenske novinarje, pa so jih takoj izpustili, je dodal.

Kdo je Dijana Đuđić?