Foto: Parlamentsdirektion/Johannes Zinner
Foto: Parlamentsdirektion/Johannes Zinner

Še danes ponoči je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič na družbenem omrežju pojasnjevala razloge za to. Tokrat je poslovnim dodala še zasebne. Dopoldne pa se pred kamero TV Slovenija o predlogu stranke Vesna ni izrekla. Gre za vprašanje za vlado, je povedala.

"Družine nisem hotela pustiti same med prazniki." To je eden od razlogov za polet na 380 kilometrov oddaljen Dunaj, ki jih je na svojem Facebookovem profilu ponoči zapisala predsednica državnega zbora. "Zdaj sem povedala še o zasebnem delu, to pa izključno zato, ker sem se na neki način čutila celo prisiljena in mi je žal, da se je to zgodilo. Pač, da take stvari poveš, pa jih nisi dolžan povedati oziroma ti ni prijetno tega govoriti," je dejala.

Upravičenost uporabe vladnega letala nikakor ni sporna. Državni zbor ima pravico uporabljati to letalo. Kritike, denimo iz stranke Vesna, pa prihajajo, ker "taka dejanja kažejo na nerazumevanje hude podnebne krize".

"Tako banalen odgovor oziroma celo tako grotesken v bistvu znižuje pomembnost in vrednost celotne krize, celotne situacije. Neodzivnost vseh vladnih strank se nam zdi še dodatno tisto, kar se zdi mogoče tej vladi nepomembno, zato se nam je zdelo prav številsko z izračuni pokazati, kje so možnosti. Naš izračun je pokazal, da bi tukaj bila tudi vožnja z avtomobilom precej ugodnejša, kar se tiče ogljičnega odtisa, finančno pa sploh," je povedala Urša Zgojznik, sopredsednica stranke Vesna.

Vlado pozivajo, naj postane promotor pri uporabi prevoza s čim manjšim ogljičnim odtisom. "Danes nam je že vsem jasno, da je letalski promet eden največjih onesnaževalcev oziroma tisti, ki prispeva k ogljičnemu odtisu. Zato je treba razmišljati o drugih možnostih, ali je to avtomobil, predvsem pa javni prevoz. Nam se zdi pomembno, da mogoče vlada ta primer izkoristi tudi v lasten prid. Torej izda neka priporočila, zavezo, torej da bodo politiki za poti, krajše od 500 km, uporabljali druge vrste prevoza, če se le da javnega kopenskega prevoza," še pojasnjuje Zgojznik.

"Glede na to, da bo merila, pogoje s tega področja sprejemala vlada, se bomo, verjamem, tudi vsi poslanci, zagotovo tisti iz skupine Gibanje Svoboda oziroma koalicije ravnali tako, kot bo vlada določila," odgovarja Urška Klakočar Zupančič.

Ker je bil prav pred kratkim na obisku v Sloveniji avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, smo v njegov kabinet naslovili vprašanje o načinu potovanja. "Decembra 2022 je Van der Bellen v Slovenijo prišel z avtomobilom," so sporočili z Dunaja.

Tudi sicer je avstrijski predsednik pogosto opažen na vlaku. A je to prej izjema kot pravilo. Portal Flightradar je na primer na začetku novembra lani poročal o kar 100 pristankih zasebnih letal v Egiptu. Delegacije so tja prihajale na, ironično, podnebno konferenco. S falconom je v Šarm el Šejk odletel tudi Borut Pahor.

Predsednica DZ-ja pojasnila zasebne okoliščine poleta na Dunaj