Urška Klakočar Zupančič in Borut Pahor. Foto: BoBo/Borut Živulović
Urška Klakočar Zupančič in Borut Pahor. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ta četrtek bodo namreč znani vodje poslanskih skupin, ki jim je predsednik v petek poslal vabila na posvete. Ti bodo prihodnji ponedeljek.

Borut Pahor je dejal, da sta se s predsednico državnega zbora (DZ) Urško Klakočar Zupančič pogovarjala o njunih obveznostih med oblikovanjem nove vlade. Potrudila se bosta, da bodo postopki čim bolj učinkoviti.

Pahor je nadaljeval, da je z istimi merili in merami sodeloval z vsemi predsedniki DZ-ja in različnimi sklici parlamenta, tudi z vladami in predsedniki vlad. "To mi je omogočilo, da sem v desetletni karieri predsednika republike vzpostavil visoko stopnjo medsebojnega zaupanja," je poudaril in dodal, da upa, da bo to veljalo tudi za sodelovanje z Urško Klakočar Zupančič.

Poudarila sta pomen sodelovanja in zaupanja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Poudarila sta pomen sodelovanja in zaupanja. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Mislim, da morajo institucije DZ-ja, vlada in predsednik republike ter institucije pravne države delovati nemoteno in se obzirno obnašati," je dejal Pahor. Dodal je, da morajo biti te institucije med sabo tudi kritične, ampak z zadržanostjo in upoštevajoč njihovo neodvisnost.

Za tvorno sodelovanje

Klakočar Zupančič je dejala, da se tudi ona iskreno veseli tvornega sodelovanja s Pahorjem. "Kolikor sva se uspela spoznati, mislim, da deliva iste vrednote in vzajemno spoštovanje," je dejala. Zato je prepričana, da bosta spoštljivo in odgovorno sodelovala v dobrobit državljank in državljanov ter vseh, ki živijo v Sloveniji. "Postavljeni smo za to, da jim omogočimo kakovostno življenje," je sklenila.

V pravni državi veljajo pravila o delitvi oblasti in njihovi neodvisnosti, je povedala Urška Klakočar Zupančič, a da se vzajemno lahko nadzorujejo. Glede časovnice oblikovanja nove vlade pa je dejala, da se bodo trudili ujeti napovedani datum, in pri tem poudarila, da ni vse odvisno le od institucij, ampak tudi od okoliščin.

Predsednica DZ-ja pri Pahorju