Odvetniki pravijo, da nove tarife njihovih storitev ne bodo dražile. Foto: MMC RTV SLO
Odvetniki pravijo, da nove tarife njihovih storitev ne bodo dražile. Foto: MMC RTV SLO


V sodelovanju s sodišči je Klemenčičevo ministrstvo pripravilo celovito in podrobno oceno finančnih posledic. Te so še posebej pomembne zaradi rebalansa proračuna, nova tarifa pa bi zvišala stroške zastopanj po uradni dolžnosti, ki se plačujejo prav iz proračuna. Medtem v odvetniški zbornici zatrjujejo, da nova tarifa ne pomeni višjih cen odvetniških storitev.
Nova tarifa naj bi dodatno obremenila tudi proračun zaradi višjih cen zastopanja po uradni dolžnosti. A predsednik odvetniške zbornice Roman Završek pravi, da je letni strošek proračuna šest milijonov evrov, od tega gredo po njegovem mnenju kar tri petine za predujme v stečajnih postopkih in osebnih stečajih.

"Ocenjujemo, da je takšen prikaz tega kolača - ko se celotna zgodba potem meče na odvetnike in plačilo stroškov zastopanja v kazenskih postopkih brezplačne pravne pomoči oziroma zastopanja pridržancev v psihiatričnih ustanovah - zelo nepravična. Ker dejansko meša tisto, kar dobijo odvetniki, pri čemer so bili tudi sami v povprečju plačani polovico vrednosti storitev, in pa tisto, kar država dejansko plača vsem, ki grejo v osebni stečaj, kar pa nima nobene zveze s samimi odvetniki," je prepričan.

Završek zavrača tudi očitke, da bodo odvetniki spet lahko zaračunavali vsako opravilo posebej in da bodo zaradi večjega plačila zavlačevali postopke: "Procesna zakonodaja je bila v zadnjih nekaj letih tako spremenjena, da lahko onemogoča kopičenje vlog ali pa kopičenje obravnav. Sodniku, ki je gospodar tega postopka, daje vse procesne možnosti, da stranke takoj pozove po prejemu vloge, da podajo vlogo in da poznejših vlog ne bo upošteval. Tudi če bi se nekdo morda želel tega veseliti, procesna zakonodaja tega ne omogoča."
"Odvetniške storitve ne bodo dražje," zagotavlja. Pravosodni minister Goran Klemenčič pa še proučuje, ali je sprejeta tarifa zakonita.