Miro Kline meni, da so bila pogajanja milo rečeno čudna. Foto: MMC RTV SLO
Miro Kline meni, da so bila pogajanja milo rečeno čudna. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan M. Turk
Boštjan M. Turk meni, da je pred nami obdobje stalne politične krize. Foto: MMC RTV SLO
Janković predlagan za mandatarja

Po mnenju medijskega strokovnjaka Mira Klineta je bila odločitev predsednika republike v skladu z ustaljeno prakso in obljubami. Izjave o nepotrebnosti iskanja nove opcije Kline ne vidi kot nič presenetljivega, saj je Türk že pred časom nakazal, da mandata ne misli podeliti Janezu Janši, in tukaj se mu je k sreči račun izšel, dodaja.

Dogajanje, povezano s poskusi oblikovanja zavezništev in koalicije, označuje za nenavadno in nepredvidljivo, ki pa kaže, da nimamo urejene procedure, kako naj potekajo pogajanja. "Tako so se nekaj časa pogajali, da so tekli po levi, nato nekaj časa po desni. Milo rečeno čudna situacija, da ne rečem butasta," še pravi Kline.

Pred Jankovićem zelo težak podvig
Podelitev mandatarstva Zoranu Jankoviću je logična, saj je Türk politično bližje krogom, ki so Jankovića podprli na volitvah, hkrati pa je ta tudi relativni zmagovalec na volitvah, je za MMC odločitev predsednika republike komentiral analitik Boštjan M. Turk.
Dodaja, da bi bila sestava vlade za Jankovića velik podvig in po Turkovem mnenju zelo težko izvedljivo. Če pa že, to zaradi političnih razmer, v katerih smo, ne bi bila trajna rešitev, pravi. Država tako vstopa v obdobje stalne politične krize, je prepričan.

Nov mandatar bo najverjetneje prišel od poslancev
Türkovih besed, da ne vidi potrebe, da bi se iskalo kakšno novo opcijo za oblikovanje vlade, v tem trenutku ni mogel komentirati, saj Janković še ni začel postopkov oblikovanja vlade. Vendar je pri tem izpostavil, da če mandatarju ne uspe sestaviti vlade, lahko novega mandatarja v drugem krogu predlaga že 10 poslancev - to se mu zdi tudi najverjetnejši scenarij.
Turk: Janković je cokla deblokadi izvršne oblasti
Dozdajšnja prizadevanja za sestavo vlade vidi kot dobro znamenje, saj je bil parlament deblokiran, česar Jankoviću ni uspelo. Ob tem se je vprašal, kako bo potem sposoben izvesti deblokado izvršne oblasti. "Tu se mi zdi Janković prej cokla," pravi Turk. Pri tem pozitivno označuje vlogo desnega trojčka, ki je omogočil vsaj normalno delovanje DZ-ja.
"Jankovića v teh razmerah ne vidim kot neke širše rešitve, še posebej ker je glavni akter levice, Borut Pahor, v bolnišnici . Nihče ne ve, kaj on misli, in njegovo stanje je skrivnost, To je tako, kot da bi bil v bolnišnici Janez Janša," je sklenil Turk.

Janković predlagan za mandatarja