Predsednik države se je po pogovorih strank odločil in predlagal svojega kandidata za mandatarja. Foto: BoBo
Predsednik države se je po pogovorih strank odločil in predlagal svojega kandidata za mandatarja. Foto: BoBo

V politiki je tako, da se včasih delajo tudi napake. Videli smo nekaj napak na konstitutivni seji in tudi po njej. Pomembno pa je tisto, kar vemo že od starega Rima naprej - delati napake je človeško. Ni pa dobro, če se napake ponavljajo.

Danilo Türk o ustanovni seji DZ-ja
Zoran Janković
Bo Zoranu Jankoviću uspelo sestaviti koalicijo? Foto: BoBo
Vlada  Republike Slovenije
Pogajanja za sestavo koalicije se intenzivno nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant, Zoran Janković, Karl Erjavec, Franc Križanič in Janez Janša
Relativni zmagovalec volitev Zoran Janković je sicer dobil mandat za sestavo vlade, stranke pa so se pred Türkovo odločitvijo že zbirale okoli "drugouvrščenega" Janeza Janše. Foto: BoBo

Karla Erjavca po vsej verjetnosti ne boste videli v nobeni vladi kot ministra. Opravljal bom naloge poslanca, če bom pa deležen kakšne funkcije v DZ, se je pa tudi ne bom branil.

Karl Erjavec o svojih željah
Borut Pahor
Borut Pahor, predsednik SD-ja delo vlade in koalicijska pogajanja spremlja iz bolnišnice. Foto: BoBo
Janković predlagan za mandatarja

Türk je predlog za imenovanje že poslal predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu in upa, da bo to pospešilo koalicijska pogajanja. Opozoril je, da so volivci na volitvah jasno izrazili svojo voljo, ob tem pa dodal, da je čas, da se preigravanja glede koalicije spremenijo v pogajanja.

Na vprašanje, ali bi mandat podelil Janezu Janši, če bi Jankoviću spodletelo, pa je odgovoril: "V tem trenutku ne želim razpravljati o nobeni hipotetični opciji. Če želimo delovati v korist države kot celote, moramo pogajanja, ki jih vodi prvouvrščena stranka, vzeti zelo resno. Odsvetujem pogajanja s figo v žepu, odsvetujem pogajanja, ki bi pomenila kakršno koli odmikanje od načela dobre vere."

"Ne vidim potrebe, da bi se iskalo novo opcijo"
Dodal je še, da odsvetuje tudi vsako početje, ki bi pomenilo, da se pripravlja nekaj drugega, saj bi bilo to po njegovem mnenju za državo slabo. "Ne vidim potrebe, da bi se iskalo kakšno novo opcijo," je zatrdil. Na vprašanje, ali drži, da v nobenem primeru ne namerava predlagati Janše za mandatarja z argumentom, da je obtožen v zadevi Patria, pa je odgovoril, da bo na to vprašanje odgovoril takrat, ko bo in če bo to potrebno.

Pojasnil je, da ima iz različnih virov informacije, da so pogajanja Pozitivne Slovenije uspešna. "Kot razumem, so pogajalci predelali že velik del pogodbe, kar pomeni, da so programski vidiki že usklajeni in da se lahko preostalo delo opravi v teh dneh. To je lep napredek," je prepričan.

"Potrebujemo zavezništvo za reforme"
"Pred nami so reforme, ki bodo zahtevale širšo sodelovanje, sodelovanje vseh parlamentarnih strank in socialnih partnerjev. Potrebujemo nekaj, kar bi sam imenoval zgodovinski kompromis. Potrebujemo zavezništvo za reforme. Verjamem, da se tako zavezništvo lahko vzpostavi na ravni DZ-ja kot celote," je zatrdil.

Izpostavil je še, da med prioritetne reforme sodijo reforma referendumske ureditve, reforma na področju trga dela, pokojninska reforma, tudi reforma javne uprave in "mogoče tudi reforma volilnega sistema z ambicijo, da bi tudi v prihodnje procesi za sestavljanje vlade stekli hitreje".

"27. decembra, ko sem začel posvetovanja, sem bil pripravljen preiti zelo hitro k predlogu mandatarja. Vendar so me takrat tri stranke prosile, da naj tega ne storim, ker želijo preizkusiti zamisel o vladi narodne enotnosti. V prvem trenutku sem ocenil, da je ta zamisel neprimerna, da je bil za njo čas morebiti takoj po nezaupnici prejšnji vladi. Ker so to želele tri stranke in je bila to želja pomembnega dela političnega prostora, sem to željo sprejel. Po enem tednu se je izkazalo, da ta želja nima realnih možnosti," je povedal predsednik države.

SDS: Končno!
V SDS-u so se odzvali le na socialnem omrežju Twitter. Zapisali so: "Končno! Zakaj je bilo treba čakati osem dni? Zadolženost Slovenije se je v tem času povečala za 50 milijonov evrov."

Predstavnik SDS-a za stike z javnostmi Jernej Pavlin pa je poudaril, da stranka ponavlja svoje stališče, da je prav, da mandat za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec. Če ta ne bo mogel sestaviti vlade, pa so mogoče tudi druge opcije, je dejal.

Tudi predsednici NSi-ja Ljudmili Novak se zdi prav, da je Türk za mandatarja predlagal relativnega zmagovalca volitev, a je ob tem napovedala, da NSi Jankovića v DZ-ju ne bo podprl. Dodala je, da pogovori SDS-a, Liste Virant, SLS-a in NSi-ja o koaliciji potekajo in bodo potekali, "ampak počakajmo najprej, kaj se bo zgodilo s tem mandatarjem".¸
Veber: Šibka točka Jankovića je pomanjkanje podpore
"V PS-ju SD-ja pozdravljamo odločitev predsednika republike Danila Türka, da možnost za sestavo nove vlade podeli relativnemu zmagovalcu predčasnih volitev Zoranu Jankoviću. Šibka točka predloga je, da trenutno gospod Janković nima zadostne podpore. Zato pričakujemo, da bo gospod Janković pospešil pogajanja s strankami glede podpore za izvolitev mandatarja v državnem zboru," pa je zapisal vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber.
Soršak: Imenovanje bo pospešilo pogajanja
Jani Soršak iz Liste Virant je pred usklajevanji, ki potekajo med omenjeno listo, Pozitivno Slovenijo in SD-jem, dejal, da bo uradni predlog mandatarja pospešil koalicijsko usklajevanje. Možno je, da se bodo v Listi Virant že v petek sestali in odločili glede sodelovanja v koaliciji. Po njegovih besedah danes DeSUS-a na omenjena usklajevanja ne bo.
Mencinger prepričan v Jankovićev uspeh, Stanovnik si ga želi
Po besedah ekonomista Jožeta Mencingerja bo predlaganemu mandatarju uspelo sestaviti vlado skupaj s SD-jem, DeSUS-om in Listo Virant, pri čemer se sprašuje, kakšna bo cena, ki jo bo Janković plačal za to.
V tej vmesni fazi so nekateri politiki po njegovih besedah pač izsiljevali oziroma najbrž še izsiljujejo. Ko bo vse končano, pa se bo pokazalo, da jim je šlo za pozicije in ne toliko za program, je poudaril Mencinger. Janez Stanovnik je izpostavil, da je med neformalnimi pogovori strank postalo jasno, da Janković lahko zbere večino poslancev v DZ-ju. Ob tem je izrazil željo, da bi mandatarju uspelo.
Erjavec se ne bi branil funkcije v DZ-ju
Dopoldne se je sešla DeSUS-ova pogajalska skupina, ki bo pregledala predlog Jankovićeve koalicijske pogodbe in pripravila stališča stranke. Predsednik stranke Karl Erjavec je pred sejo dejal, da bodo sprejeta stališča veljala za pogajanja o vseh morebitnih koalicijah, torej tako o Jankovićevi kot Janševi. Erjavec je še dejal, da zase ne zahteva nobene ministrske funkcije, da pa se ne bi branil kakšne funkcije v državnem zboru.

Razlika v Erjavčevih in strankinih željah?
Poudaril je še, da je treba v pogajanjih najprej uskladiti programe, šele nato so na vrsti kadrovske zadeve. Za DeSUS je pomembno, da uspe s polovičnim usklajevanjem pokojnin in "neko pravično pokojninsko reformo". Če jim to ne bo uspelo, bo stranka v opoziciji, je dejal, a dodal, da je "na seji izvršnega odbora začutil, da nekateri člani odbora na vsak način želijo, da stranka sodeluje bodisi v eni bodisi v drugi vladi".

Usklajevanje PS-ja: polovica v sredo, polovica v četrtek
Medsebojno usklajevanje stališče se bo nadaljevalo tudi na relaciji Pozitivna Slovenija, SD in Lista Virant. Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije, je namreč dejal, da so v sredo prišli do polovice pogodbe. Pogovore bodo zato nadaljevali.

Koalicijsko pogodbo, tokrat tisto, ki jo je pripravil Janšev SDS, so v sredo pregledovali tudi na sestankih med Listo Virant, SDS-om, SLS-om in NSi-jem. Poglede na Janšev predlog so v sredo dopoldne izmenjali Gregor Virant, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak. Janeza Janše na dopoldanski sestanek ni bilo, domnevno zato, ker se je pred sedežem Virantove stranke zbralo preveč novinarjev, sam pa se je želel "pogovarjati v diskretnosti", so se pa vsi štirje srečali popoldne. Vsebina pogovorov ni znana.

Razrezi ministrskih položajev - Janša Virantu ponuja enega več?
V javnost so prišle tudi neuradne informacije o Janševem razrezu ministrstev. Tako kot Zoran Janković bi jih imeli enajst, po poročanju spletnega Žurnala pa Janša Virantu ponuja eno ministrstvo več kot Janković. Po Janševem scenariju bi SDS zasedel pet ministrstev, Virantova lista tri, SLS dve in NSi en ministrski resor. DeSUS bi zasedel mesto predsednika DZ-ja, ki ga zdaj "začasno" vodi Virant.

Kot je (prav tako neuradno) znano, bi Jankovič za Pozitivno Slovenijo zadržal pet ministrstev, SD-ju bi dal tri položaje, Virantu dva, SLS-u in DeSUS-u pa po enega. Janković naj bi Virantu sicer ponudil dve močni ministrstvi, finančno in notranje, saj je Virantova lista že od začetka pogajanj vztrajala, da Pozitivna Slovenija teh dveh ministrstev ne sme voditi.

Pahor pogajanja spremlja iz bolniške postelje
Koalicijska pogajanja in delo vlade, ki opravlja tekoče posle, iz bolniške postelje spremlja tudi Borut Pahor, predsednik SD-ja. V kabinetu premierja so zagotovili, da je Pahor o dogajanju obveščen. Iz stranke so sporočili, da je vsak dan v stiku s pogajalsko skupino SD-ja, ki se pogovarja o vstopu v Jankovićevo koalicijo.

Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, a za zdaj ostaja v bolnišnični oskrbi, so sporočili iz ljubljanskega UKC-ja.

Türk: Omogočite sestavo vlade
V sredo se je oglasil tudi predsednik države Danilo Türk in stranke pozval k odgovornemu ravnanju. Dodal je,da naj omogočijo čimprejšnje oblikovanje vlade na podlagi izida volitev. "Razmere na slovenskem političnem prizorišču terjajo čimprejšnje odločitve. Danes mineva mesec dni od predčasnih parlamentarnih volitev, od katerih smo državljanke in državljani ter vsi prebivalci Slovenije pričakovali predvsem razbistritev politične situacije in odpravo blokad, ki so ohromile državo," je v pozivu strankam zapisal Türk.

V politiki je tako, da se včasih delajo tudi napake. Videli smo nekaj napak na konstitutivni seji in tudi po njej. Pomembno pa je tisto, kar vemo že od starega Rima naprej - delati napake je človeško. Ni pa dobro, če se napake ponavljajo.

Danilo Türk o ustanovni seji DZ-ja

Karla Erjavca po vsej verjetnosti ne boste videli v nobeni vladi kot ministra. Opravljal bom naloge poslanca, če bom pa deležen kakšne funkcije v DZ, se je pa tudi ne bom branil.

Karl Erjavec o svojih željah
Janković predlagan za mandatarja