Državni svetnik in predsednik OZS-ja Alojz Kovšca je poslance skušal prepričati, da je za ukinitev obveznega članstva glasovalo premalo članov zbornice, da bi bil referendum veljaven. Foto: BoBo
Državni svetnik in predsednik OZS-ja Alojz Kovšca je poslance skušal prepričati, da je za ukinitev obveznega članstva glasovalo premalo članov zbornice, da bi bil referendum veljaven. Foto: BoBo

Po vetu je novela potrebovala podporo najmanj 46 poslancev, po razpravi pa je zanjo glasovalo 58 poslancev, proti pa 15. Že pred glasovanjem so podporo noveli napovedali v SDS-u, DL-ju, SLS-u in NSi-ju. Neenotni so bili v DeSUS-u in PS-ju, proti pa zgolj v SD-ju.

Znano je, da noveli zakona močno nasprotujejo v Obrno-podjetniški zbornici, saj novela med drugim odpravlja obvezno članstvo za obrtnike. Predsednik OZS-ja in državni svetnik Alojz Kovšca je tako poslance vnovič poskušal prepričati, naj novele ne podprejo.

Predlagatelji novele se med drugim sklicujejo tudi na posvetovalni referendum, ki ga je za svoje člane organiziral OZS, kjer so se tisti, ki so glasovali, izrekli proti obveznemu članstvu. Vendar je ob tem Kovšca opozoril, da se je referenduma udeležilo le 18 odstotkov upravičencev, kar pomeni, da bi bil po predlaganih zaostrenih pogojih za veljavnost referenduma neveljaven.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Uroš Rožič pa je vztrajal, da je podlaga za zakon prav referendum, kjer je skoraj 70 odstotkov udeležencev glasovalo proti obveznemu članstvu. Po njegovih navedbah se bo zbornica lahko po novem zakonu financirala iz državnega proračuna in ostaja reprezentativni predstavnik obrti. Vlada pa bo še naprej zbornicam omogočala stabilnost zagovarjanja njihovih interesov.

Navedbam Rožiča so pritrdili tudi poslanci SDS-a, DL-ja, SLS-a in NSi-ja, ki novelo podpirajo. Janez Ribič, poslanec SLS-a, je tako dejal, da se OZS z novelo nikakor ne ukinja, ukinja se le obvezno članstvo na željo članov zbornice.

Neenotni so bili poslanci DeSUS-a, pri čemer so bile za večino poslancev spremembe vendarle sprejemljive. Tudi v PS-ju so novelo večinoma podprli, pri čemer pa vlado pozivajo, naj v prvih mesecih veljave zakona spremlja morebitne negativne učinke in na podlagi tega pripravi ustrezne spremembe.

Noveli so nasprotovali zgolj v SD-ju. Poslanec Matjaž Han je ob tem poudaril, da bi odprava obveznega članstva za OZS pomenilo umiranje na obroke. Po mnenju Hana je izid referenduma bolj izraz nezadovoljstva z vodstvom zbornice.