Parlamentarna mandatno-volilna komisija je tudi za Miho Kluna ugotovila, da ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta RTVS. Foto: BoBo
Parlamentarna mandatno-volilna komisija je tudi za Miho Kluna ugotovila, da ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta RTVS. Foto: BoBo
Matjaž Sterže
Steržetu bo mandat prenehal, ko se bo s tem seznanil DZ. Foto: MMC RTV SLO

Zakon o RTV Slovenija namreč določa, da člani programskega sveta vsaj pet let pred nastopom mandata niso bili v vodstvu političnih strank. Na spornost Steržetovega mandata so nekateri svetniki opozorili šele po izvolitvi nove generalne direktorice Nataše Pirc Musar. Pri njeni izvolitvi naj bi bil odločilen prav Steržetov glas. Steržetu in Klunu bo mandat prenehal, ko se bo s tem seznanil DZ.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je zato v sredo odločil za obnovo postopka imenovanja generalne direktorice zavoda v delu, ki se nanaša na glasovanje o kandidatih.

Na današnji seji MVK-ja je omenjeni sklep dobil podporo 17 poslancev, proti ni glasoval nihče. Jože Tanko (SDS) je pred glasovanjem vztrajal, da na komisiji glasujejo o njihovem predlogu sklepa, ki je vseboval ugotovitev, da Sterže ob imenovanju ni izpolnjeval pogojev za članstvo v programskem svetu RTVS.

Predsednica MVK-ja Melita Župevc takšnega sklepa ni dala na glasovanje, saj je, kot je pojasnila, sledila mnenju zakonodajno-pravne službe, ki pojasnjuje, da DZ ne more odpraviti imenovanja, ker sprejetje takšnega akta ni v njegovih pristojnostih. "Če DZ ugotovi, da niso izpolnjeni pogoji za opravljanje funkcije, funkcionarju preneha mandat, učinek pa nastopi z dnem seznanitve DZ," je pojasnila Župevc.

Sporen naj bi bil tudi Miha Klun
Mandatno-volilna komisija DZ-ja je nato odločala tudi o izpolnjevanju pogojev programskega svetnika Mihe Kluna, ki je vodja svetniške skupine SDS-a v ribniškem občinskem svetu in je na zadnjih volitvah kandidiral za poslanca SDS-a v DZ-ju.

Ugotovili so, da tudi Klun ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta RTVS-a, ker je bil v obdobju petih let pred imenovanjem član organa politične stranke in ker je kot član državne volilne komisije (DVK) funkcionar.

MVK je prejel tudi dopis SDS-a, v katerem zagotavljajo, da Klun ni bil član organa stranke. Da to ni bil in da tako izpolnjuje pogoje za člana programskega sveta, so na današnji seji zagotavljali tudi poslanci te stranke.

Nekateri drugi člani MVK-ja pa so opozarjali, da se je Klun podpisoval kot "strokovni svet SDS-a", ta organ pa je bil pred spremembo strankinega statuta opredeljen kot organ stranke. Ugotavljali so tudi, da je Klun član organa stranke, in sicer sveta SDS-a, kot vodja kluba svetnikov. Razprava na seji se je nato vrtela okoli interpretacij statuta stranke SDS-a, njeni poslanci pa so pojasnjevali, kako so organi njihove stranke organizirani.

Vinko Gorenak (SDS) je med drugim zatrdil, da je od leta 2004 on član strokovnega sveta za področje pravosodja, Klun pa je bil le strokovni sodelavec. Glede vodje svetniškega kluba so v razpravi pojasnjevali, da naj bi šlo za državne svetnike.

Matjaž Han (SD) pa je pred glasovanjem opozoril še, da je Klun član Državne volilne komisije in tako funkcionar, kar v skladu z zakonom o RTVS-u pomeni, da ne more biti član programskega sveta.

Svetnika Sterže in Klun ostala brez mandata
1. nad. 47. nujne seje Mandatno volilne komisije, 3. del
47. nujna seja Mandatno volilne komisije, 2. del
47. nujna seja Mandatno volilne komisije, 1. del
Še enkrat o Nataši Pirc Musar
Svetnika Sterže in Klun ostala brez mandata
1. nad. 47. nujne seje Mandatno volilne komisije, 3. del
47. nujna seja Mandatno volilne komisije, 2. del
47. nujna seja Mandatno volilne komisije, 1. del
Še enkrat o Nataši Pirc Musar