Letos je do preteklega konca tedna na cestah umrlo 163 ljudi, v enakem obdobju lani pa 133. Foto:
Letos je do preteklega konca tedna na cestah umrlo 163 ljudi, v enakem obdobju lani pa 133. Foto:

Generalni direktor direktorata za promet Ljubo Zajc je povedal, da bodo predlagane kazni višje za tiste prekrške, ki so tesno povezani s prometnimi nesrečami. Tako bodo kazni strožje za voznike pod vplivom alkohola in za tiste, ki bodo bistveno prekoračili hitrostne omejitve. Tisti, ki bodo vozili več kot 30 kilometrov na uro več od najvišje dovoljene hitrosti, bodo poleg kazenskih točk kaznovani z globo v višini 1.000 evrov.

Kazni za manjše prekrške bodo nižje za med 25 in 50 odstotki. Nižje bodo kazni za prekrške, ki niso tesno povezani s prometnimi nesrečami, na primer, ko doma pozabite vozniško dovoljenje ali če za kakšen dan pozabite podaljšati prometno dovoljenje, navaja Zajc.

Kljub temu revolucionarnih sprememb samo s spremembami zakonodaje ne gre pričakovati, poudarja Zajc in dodaja, da ima kazen učinek le, če je dovolj visoka, če je nazdor policije ustrezen in če je kazen čim hitreje izterjana.

Izrazito slabo stanje naj bi bilo v severovzhodnem delu Slovenije, pa tudi na območju Novega mesta in Krškega. Na območjih Ljubljane, Postojne, Kopra in Nove Gorice je varnost še sprejemljiva, trdi vodja direktorata za promet.

Spremembe naj bi šle v vladni postopek še julija, medtem ko naj bi poslanci o njih razpravljali jeseni.