Predsednik SD-ja strukturni problem vidi v tem, da ljudje, ki so naredili kariero v poslovnem svetu, nato pa pridejo v politiko, za seboj
Predsednik SD-ja strukturni problem vidi v tem, da ljudje, ki so naredili kariero v poslovnem svetu, nato pa pridejo v politiko, za seboj "vlečejo rep iz tistega sveta". Foto: BoBo
Odziv premierja Janše na preiskavo

Na preiskavo financiranja športnega kompleksa Stožice se je odzval tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič, ki je poudaril, da je treba pustiti, da policija opravi svoj posel in da se proces odvije po zakonih.

Predsednik SD-ja strukturni problem vidi v tem, da ljudje, ki so naredili kariero v poslovnem svetu, nato pa pridejo v politiko, za seboj "vlečejo rep iz tistega sveta". Etika v poslovnem svetu, kjer je v ospredju interes posameznika, je namreč po njegovem mnenju drugačna od etike v politiki, kjer se dela v javno dobro.

"Dokazi, da je imel tudi Janša roko v marmeladi"
V slovenski javnosti se je oblikoval vtis, da prihajajo do privilegiranih položajev ljudje, ki so najbolj brezobzirni, "nekdo, ki vzame zakon v svoje roke in dela, kar se mu zdi", meni Lukšič in dodaja: "Janković je pač del te zgodbe." Ob tem pa je omenil še predsednika vlade Janeza Janšo. "Tudi če govorimo o našem premierju. Imaš tri knjige dokazov o tem, da je imel roko v marmeladi pri trgovini z orožjem v začetku devetdesetih let, pa se ne zgodi nič," je dejal in sklenil, da je "tak predsednik vlade za državo velik moralni hendikep".

"Če ste videli moj urnik, je bilo malo časa za spremljanje dogajanja v Sloveniji. Kolikor ga je bilo, sem spremljal dogajanje v slovenskem parlamentu, ki v tem času sprejema ključne ukrepe za prihodnost Slovenije. Teh konkretnih postopkov pa seveda ne morem komentirati," pa je za TV Slovenija v New Yorku povedal Janez Janša.

Interpeliran zaradi Stožic
Preiskava je sicer "slabo sporočilo za črpanje evropskih sredstev", še meni Lukšič, ki se je leta 2010 kot minister za šolstvo in šport spoprijel z interpelacijo prav zaradi sofinanciranja projekta Stožic - poslanci SDS-a in SNS-a so mu očitali, da je bil projekt "politično forsiran", razpis za sofinanciranje projekta pa "selektiven in prirejen projektu Stožice".

Lukšič je poudaril, da na strani ministrstva ni bilo nobene napake, ministrstvo je takrat po njegovih besedah storilo vse, na kar je bilo opozorjeno - na primer zaradi nepravilnosti, ki jih je ugotovil Nacionalni preiskovalni urad, so dali ljubljanski občini namesto 9,4 milijona evrov le nekaj več kot šest milijonov, je spomnil.

Odziv premierja Janše na preiskavo