Andreja Katič. Foto: BoBo
Andreja Katič. Foto: BoBo

Prednost kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič koalicijski partnerji vidijo v njenih preteklih izkušnjah na tem resorju, ki ga je vodila že v času vlade Marjana Šarca.

Izbor Andreje Katič po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Janija Prednika dokazuje, da ima SD za vsak resor več kandidatov in kandidatk. "Zadovoljni smo, da ta resor prevzema izkušena oseba, kar pomeni, da bo lahko brez uvajalnega časa zagrizla v vse probleme in jih tudi začela reševati," je v izjavi za medije poudaril Prednik.

Jani Prednik. Foto: BoBo
Jani Prednik. Foto: BoBo

Preobrat tik pred izborom kandidatke – Andreja Katič je namreč še v ponedeljek zjutraj zatrdila, da soglasja za ministrsko kandidaturo ni dala, med imeni, ki so jih v SD-ju ponudili premierju Robertu Golobu, pa je bilo tudi ime podpredsednice DZ-ja Meire Hot – je Prednik tokrat pospremil z besedami, da je lahko zgolj pozitivno, da je Andreja Katič v to funkcijo privolila s strahospoštovanjem. "Če je nekomu ponujeno ministrsko mesto in takoj zagrabi, potem tisti, ki smo dlje v politiki, takoj sumimo, da morda ne pozna vseh težav resorja, ki mu je ponujen," je poudaril.

"Predvsem si želimo, da imamo stalno ministrico, ne začasnega vodenja tega področja, na katerem je veliko programskega dela, tudi odprtih vprašanj," je poudaril vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Po njegovem mnenju bodo zaradi številnih izzivov na področju pravosodja prav prišle "dragocene izkušnje" Andreje Katič, ki je ta resor že vodila. Očitke, da na ministrstvo bolj kot strokoven kandidat, za katerega sta si v pogovorih prizadevali koalicijski partnerici SD in Svoboda, prihaja političen kader, pa je zavrnil z besedami: "Strokovnjakov v tej vladi je precej in tudi številni se še zanimajo za delo in sodelovanje".

Levica: Uspešnost ministra bomo ocenjevali po tem, kaj bo naredil

Borut Sajovic. Foto: BoBo
Borut Sajovic. Foto: BoBo

Tudi Levica nima zadržkov do tega, da Andreja Katič vnovič zasede stolček na čelu ministrstva za pravosodje, je zatrdil vodja poslancev Matej Tašner Vatovec. "Na koncu pa štejejo dejanja, uspešnost vsakega ministra in tudi vlade po koncu mandata bomo ocenjevali po tem, kaj bodo naredili," je prepričan.

Premirje med Svobodo in SD-jem?

Pravosodni resor torej ostaja v rokah SD-ja, čeprav so v zadnjih tednih zaokrožila tudi ugibanja, ali bi lahko prešel pod okrilje največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Sajovic je ob tem poudaril, da delo v koaliciji temelji na nekaterih osnovnih izhodiščih in zakonitostih. Ena od teh je, da resorji ob menjavah na njihovem čelu, če ni drugačnega dogovora, ostanejo v rokah stranke, ki ji resor skladno s kadrovskim razrezom, zapisanim tudi v koalicijski pogodbi, pripada. "Resor je SD-jev, predlagali so dobro, izkušeno kandidatko, ki bo dobila podporo," je napovedal. "Ta resor po razdelitvi pripada Socialnim demokratom, vodili smo ga zdaj in vodili ga bomo do konca mandata," je pritrdil tudi Prednik.

Sorodna novica Je izbira Andreje Katič za pravosodno ministrico izbira za pomiritev medkoalicijskih odnosov?

Vodji poslanskih skupin Svoboda in SD ob tem zatrjujeta, da ne gre za nikakršno premirje med strankama. Sajovic je tako poudaril, da "posebne napetosti ali vojne" ni čutil, Prednik pa, da ne gre za boj med koalicijskima partnericama. Po izbruhu afere ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski in večkratnih pozivih SD-ja predsedniku vlade, naj tedanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozove k odstopu, so sicer v SD-ju v zadnjih tednih priznavali, da je zaupanje v koaliciji načeto.

Sicer pa vodje koalicijskih poslanskih skupin od ministrske kandidatke pričakujejo, da se bo ob zeleni luči DZ-ja učinkovito spopadla z izzivi na resorju, med drugim tudi s posledicami afere sodna stavba.

Prednik je ob tem tokrat vnovič poudaril, da je preiskava domnevnih nepravilnosti omenjenega posla v rokah organov pregona, in ko bodo znani njihovi zaključki, bodo te lahko komentirali, pristojne institucije pa ukrepale.

"Počakali bomo, da se kandidatka predstavi in pove, kako si, predvsem zdaj po mučni aferi okoli sodne stavbe, predstavlja delo ministrstva za pravosodje, tudi, kateri so ključni projekti, ki jih bo nadaljevala, ali pa morda tudi odprla kakšnega novega," je dodal Vatovec. Po njegovih besedah pa je jasno, da se omenjena afera ne sme pomesti pod preprogo in ostati v preteklosti, ampak dobiti epilog. Ključno vlogo v preiskavi imajo pristojne institucije, minister na preiskavo ne sme imeti vpliva, pričakujejo pa kooperativnost nove ministrice, je dejal.

Opozicija od ministrice pričakuje povrnitev kredibilnosti ministrice

Poslanec SDS-a Dejan Kaloh v izboru vidi kompromis koalicije, ki je zakopala bojno sekiro. Priznava ji dosedanje izkušnje, a poudarja izzive, ki jo čakajo, med drugim povrnitev kredibilnosti ministrstvu. "Katičeva, resnici na ljubo, ima določene izkušnje na resorju, tako se nekako slika kot logična izbira," je v izjavi za medije ocenil Kaloh. Prepričan je, da se ministrska kandidatka ob tem zaveda, da ni bila prva izbira premierja Roberta Goloba, ne zgolj tokrat, ampak tudi ob sestavljanju vlade, ko je vodenje resorja prevzela Dominika Švarc Pipan.

"Končno se je odločil in kar dokaj hitro poslal novo kandidatko v parlament, kar je edino pravilno. Dosedanja njegova praksa, da je zavlačeval s kandidati, se je pokazala za škodljivo," pa je izbiro predsednika vlade danes komentirala poslanka in podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič.

Kaloh je sicer ocenil še, da gre v primeru Andreje Katič za "karierno političarko", ki bo z veseljem sedla na ministrski stolček. Ob tem je opozoril, da jo čaka več odprtih front, s katerimi se bo morala spopasti. Po njegovih besedah v SDS-u ocenjujejo, da je po odstopu dosedanje ministrice Dominike Švarc Pipan ministrstvo moralno in kadrovsko opustošeno.

Med izzivi, ki čakajo novo ministrico, je med drugim naštel "preplačano, s korupcijo obremenjeno" stavbo na Litijski, neuresničeno odločbo ustavnega sodišča o plačah sodnikov, zaporsko problematiko in problem pomanjkanja pravosodnih policistov. "Gospa Katič seda na zelo vroč stol. A glede na to, da gre zdaj že za njeno tretjo ministrsko funkcijo, se pustimo presenetiti. Kot pravi pregovor, v tretje gre rado," je sklenil Kaloh.

"Dobili bomo novo ministrico, ostali pa bodo stari problemi, in to je najpomembnejše. Bomo videli, kako jih bo reševala," je na naloge, ki čakajo novo ministrico opozorila Vida Čadonič Špelič. Javnosti bo namreč po njenih besedah med drugim morala dati odgovor, kaj se je dogajalo ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski.

Ministrica pa se bo morala pogovarjati tudi s sodniki, pridobiti zaupanje sodstva in mu povrniti ugled v očeh državljanov. Le tako bo povrnila tudi zaupanje v pravno državo, sodstvo namreč predstavlja njeno hrbtenico, je poudarila poslanka NSi-ja, kjer sicer ob glasovanju v DZ-ju ministrske kandidatke ne bodo podprli.

Vida Čadonič Špelič Katičevi želi tudi bolj srečno roko pri izbiri njenih sodelavcev. "Da se ji ne bi zgodilo, kot se je zgodilo prejšnji ministrici, ko je rekla javnosti, da so bili sodelavci vsega krivi, ona, ki je podpisala pogodbo, pa ničesar," je sklenila.

Kaj od ministrice pričakujejo v pravosodju

V Slovenskem sodniškem društvu so zapisali, da od nove ministrice pričakujejo, da bo spoštovala neodvisnost sodstva in vladavino prava ter se v prvi vrsti zavzemala za spoštovanje odločb sodišč.

Miodrag Đorđević. Foto: BoBo
Miodrag Đorđević. Foto: BoBo

Tudi na vrhovnem sodišču so poudarili, da je sodstvo ena od treh neodvisnih vej oblasti, zato predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević ne more komentirati konkretne kandidature. "Od ministra oz. ministrice za pravosodje pa pričakuje uresničitev že dalj časa pripravljenih in tudi s sodstvom usklajenih sprememb sodniške zakonodaje, ki kot eno od ključnih novosti prinašajo uvedbo enovitega prvostopenjskega sodnika. Pričakuje tudi umik imenovanja sodnikov iz državnega zbora, ureditev plačnega sistema za sodnike skladno z lansko odločbo ustavnega sodišča in dogovorom iz julija 2023 ter ureditev prostorskih težav sodišč s sedežem v Ljubljani, torej gradnjo nove sodne palače, za katero je tako po urbanistični kot arhitekturni plati projekt že zasnovan do konca na znani lokaciji v Bežigrajskem dvoru," so našteli na vrhovnem sodišču.

Pri vodenju pravosodnega resorja bodo po njihovih navedbah dobrodošle izkušnje, ki jih je kandidatka že pridobila na tej funkciji, ko se je tudi seznanila z izpostavljeno problematiko. Obenem predsednik vrhovnega sodišča od ministrice za pravosodje pričakuje tudi spoštovanje temeljnih načel pravne države in konstantno prizadevanje za neodvisno delovanje sodstva, so še dodali.

Starman: Ministrstvo in zbornica sta do zdaj dobro sodelovala

V Odvetniški zbornici Slovenije si tudi z novo pravosodno ministrico želijo tvornega sodelovanja in konstruktivnega dialoga. Kot je v odzivu za STA zapisal predsednik zbornice Janez Starman, glede na izkušnje iz obdobja, ko je Katičeva že vodila ministrstvo, utemeljeno pričakujejo, da bo novo vodstvo ministrstva za pravosodje čim prej pospešeno nadaljevalo izvajanje svojih nalog, med katerimi sta na področju odvetništva kot dela pravosodja gotovo uskladitev vrednosti odvetniške točke z inflacijo in novi zakon o odvetništvu.

Janez Starman. Foto: BoBo
Janez Starman. Foto: BoBo

"Zaradi neusklajene vrednosti odvetniške točke z inflacijo – soglasje k uskladitvi mora namreč dati minister za pravosodje – največ izgubljajo prav stranke sodnih postopkov, saj jim sodišče prizna povračilo odvetniških stroškov po vrednosti odvetniške točke iz leta 2019, ki ne upošteva inflacije in jih tako dejansko oškoduje. Inflacija se je namreč od zadnje uskladitve vrednosti odvetniške točke v aprilu 2019 do danes povzpela že za več kot 20 odstotkov," je pojasnil. Pravica posameznika do sodnega varstva se po njegovih navedbah namreč kaže tudi z ekonomsko dostopnostjo sodnih postopkov, zato bi morala biti revalorizacija odvetniške točke med prioritetami novega vodstva resornega ministrstva.

Glede priprave predloga novega zakona o odvetništvu pa je pojasnil, da sta ministrstvo in zbornica do zdaj že zelo dobro sodelovala. Večino dela je bilo po njegovih navedbah že opravljenega, zato pričakujejo, da se bo pod novim vodstvom ta postopek pospešeno nadaljeval in čim prej uspešno končal s sprejetjem zakona.

Sorodna novica Golob v DZ posredoval predlog za imenovanje Andreje Katič za ministrico za pravosodje

"Upoštevaje, da izzivov, ki se tudi posredno nanašajo na odvetništvo in predvsem na naše stranke tudi na drugih področjih, ki spadajo pod ministrstvo za pravosodje, zagotovo ne manjka, želimo, da bi kandidatka prejela ustrezno podporo pri imenovanju v državnem zboru ter nato uspešno vodila resor pravosodja," je še dodal Starman.

Andreja Katič je s problematiko tožilcev seznanjena

Tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije so spomnili, da je Andreja Katič funkcijo ministrice za pravosodje "že opravljala in je torej s pristojnostmi in problematiko tega resorja že dobro seznanjena". Zato v društvu pričakujejo, da bo delo ministrstva nemoteno potekalo naprej.

"Pričakujemo tudi, da bo poskrbela za ohranitev statusa državnega tožilstva, ker le tako lahko tožilstvo kot samostojen državni organ in državni tožilci v njegovem okviru učinkovito izvajajo zakonsko določene naloge pregona storilcev kaznivih dejanj in s tem posledično zagotavljanja varovanja ustavnosti in zakonitosti ter načel pravne države," je v odzivu zapisala članica izvršnega odbora društva Sabina Perko.

V tem okviru po njenih navedbah tako kot sodna veja pričakujejo, da si bo ministrica urgentno prizadevala in pripravila zakonsko rešitev za izvršitev ustavne odločbe glede neustavnosti sodniških plač, na katere so zakonsko vezane tudi tožilske plače, ter za izvršitev ustavne odločbe glede določb zakona o kazenskem postopku, ki se nanašajo na predkazenski postopek oziroma na prikrite preiskovalne ukrepe, potrebne za preiskavo ali preprečitev kaznivih dejanj.

Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek v DZ poslal predlog za imenovanje Andreje Katič za pravosodno ministrico. Ministrsko kandidatko predvidoma še ta teden čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja. Če bo izvoljena, bo nasledila Dominiko Švarc Pipan, ki se je z ministrske funkcije poslovila, potem ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se ob tem zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.