Andreja Katič je leta 2014 postala ministrica za obrambo v vladi Mira Cerarja, leta 2018 pa ministrica za pravosodje v vladi Marjana Šarca. Kot kaže, bo zapustila mesto državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in se vrnila na čelo pravosodnega ministrstva, kjer si jo je stranka SD želela že v začetku mandata Golobove vlade. Foto: BoBo
Andreja Katič je leta 2014 postala ministrica za obrambo v vladi Mira Cerarja, leta 2018 pa ministrica za pravosodje v vladi Marjana Šarca. Kot kaže, bo zapustila mesto državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in se vrnila na čelo pravosodnega ministrstva, kjer si jo je stranka SD želela že v začetku mandata Golobove vlade. Foto: BoBo

V ponedeljek so med premierjem Robertom Golobom in stranko SD potekali pogovori glede novega kandidata, ki bi prevzel vodenje pravosodnega ministrstva. Dogajanje je pred poslopjem vlade spremljal tudi novinar Televizije Slovenija Rok Šuligoj: "Pogovori so bili precej dolgi in konfuzni, sledilo si je več sestankov. V SD-ju o imenih niso želeli govoriti, dalo se jih je izvedeti le neuradno." Andreja Katič, ki je bila v ponedeljek vsaj dvakrat na sestanku pri premierju, je dopoldne ob vstopu v vladno palačo novinarjem zatrdila, da ni podala soglasja h kandidaturi. "Še v včerajšnjem Prvem dnevniku ob 13. uri smo se sklicevali na njeno izjavo in napovedali, da ni več kandidatka za pravosodno ministrico. Pol ure pozneje je prišlo iz kabineta predsednika vlade obvestilo, da je predlog njenega imenovanja poslal v državni zbor," Šuligoj opisuje nenavaden preobrat.

Imenovanje ministrice že prihodnji teden?

Kandidatka za ministrico za pravosodje Andreja Katič bo v petek zaslišana pred odborom DZ-ja za pravosodje. Če bodo člani odbora njene načrte za delo na resorju ocenili kot ustrezne, bo DZ o imenovanju Andreje Katič za pravosodno ministrico odločal na redni seji prihodnji teden.

Njena kandidatura pa obenem "je in ni presenečenje", meni Šuligoj. "Že takoj, ko se je začela afera s sodno stavbo, je bilo neuradno slišati, da bi bila lahko Katič kandidatka za pravosodno ministrico. Potem se je govorilo, da bi resor začasno, do njenega imenovanja, prevzel Aleksander Jevšek, minister za kohezijo, pri katerem je Andreja Katič trenutno državna sekretarka." Kot ob tem spomni Šuligoj, je bila Katič ministrica za pravosodje že v vladi Marjana Šarca, resor pozna, zato odločitev zanjo v tem smislu ni presenetljiva. "Tam ima delo, ki ga lahko zaključi." Tudi z nekdanjo ministrico Dominiko Švarc Pipan se dobro poznata, saj je bila Švarc Pipan v času, ko je Katič vodila ministrstvo v letih med 2018 in 2020, njena državna sekretarka. "Zdaj bosta spet zamenjali vlogi," dodaja Šuligoj.

Nekdanja in najverjetnejša prihodnja pravosodna ministrica naj sicer ne bi bili v najboljših odnosih. "Ko je premier Robert Golob sestavljal vlado, je bila prva izbira stranke SD za pravosodno ministrico brez dvoma Andreja Katič. Golob pa se je odločil za Dominiko Švarc Pipan, ki se je z njim sama dogovarjala, čeprav je bila strankina druga izbira. Neuradno je zdaj iz njihovih vrst slišati, da so imeli že pred dvema letoma še kako prav," pove Šuligoj.

Sorodna novica Koalicija Andrejo Katič razume kot kombinacijo stabilnosti in izkušenj

Izbira Andreje Katič kot pomiritev odnosov v koaliciji

In zakaj je se je Golob tokrat odločil za Andrejo Katič? Predsednika vlade je pri novi kandidatki za ministrico za pravosodje vodil pragmatizem, meni Marinko Banjac iz ljubljanske fakultete za družbene vede. "Verjetno je bilo osrednje vprašanje v kontekstu odločitve predvsem, kako zadevo kar najhitreje, najučinkoviteje in brez prevelikega pompa izpeljati. Ob drugih dveh kandidatih, ki sta se omenjala, je bila izbira Andreje Katič najbolj smiselna. Gre za kandidatko, ki je že vodila resor in pozna notranji ustroj ministrstva, kar posledično pomeni, da bo njen zagonski čas krajši. To je v tem trenutku izjemnega pomena, saj se vlada že tako absolutno preveč ukvarja s sabo in pri imenovanju nove ministrice za pravosodje je zato pomembno vodilo, da se bo ta znala ekspresno usesti za krmilo. Potencialno bi lahko hitro prevzela delo in naslovila odprte probleme, pri čemer so seveda v ospredju predvsem plače sodnikov. Z Golobom se je Andreja Katič vnaprej posvetovala, kaj bi moralo biti narejeno, in očitno je privolila v zastavljen načrt, saj je sicer predsednik vlade ne bi predlagal," je prepričan Banjac.

Spomnimo, Dominika Švarc Pipan se je z ministrske funkcije poslovila, ker je podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se ob tem zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu, njena lastna stranka je zahtevala njen odstop, ki pa ga premier ni takoj sprejel. Švarc Pipan je namreč opozorila, da naj bi bili v sporen nakup vpleteni tudi nekateri vidnejši člani SD-ja.

Dan Slovenske vojske leta 2015. Na fotografiji so takratni podpredsednik vlade in predsednik SD-ja Dejan Židan, nekdanji predsednik Milan Kučan, takratna ministrica za obrambo Andreja Katič in predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Dan Slovenske vojske leta 2015. Na fotografiji so takratni podpredsednik vlade in predsednik SD-ja Dejan Židan, nekdanji predsednik Milan Kučan, takratna ministrica za obrambo Andreja Katič in predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo

Je s kandidaturo Andreje Katič v sporu med stranko SD in Dominiko Švarc Pipan torej zmagala stranka? "Lahko bi rekli, da je zmagala stranka, saj so v SD-ju na ministrstvu za pravosodje dobili kandidatko, ki so si jo želeli že od začetka. Predsednik vlade očitno, potem ko je nadomeščal zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, ni želel prevzeti ministrstva. Prvič je to velika odgovornost, hkrati pomeni veliko dela, in če bi ga prevzel sam, bi verjetno tudi poslabšal odnose v koaliciji. Širše gledano, bi rekel, da gre za pomiritev medkoalicijskih odnosov, predvsem med predsednikom vlade in SD-jem. Na neki način so elegantno zaključili to poglavje, v katerem je, in to je pomembno, korak nazaj storil predsednik vlade," poudari Šuligoj.

Medtem pa Marinko Banjac opaža, da je bila vloga SD-ja pri procesu izbire pravosodnega ministra povsem minimizirana in zreducirana zgolj na najnujnejše, na formalne predloge potencialnih kandidatov. "Vse drugo je bilo v rokah največje stranke v koaliciji oziroma njenega predsednika. Premier se zaveda, da ob slabih ratingih vlade pri izbiri kandidatov ne sme priti do novih zagat in zablod. Tudi to je eden od vzrokov, da je Katič kot nekdanja ministrica z neko kilometrino postala uradna kandidatka," meni Banjac.

Kdo je Andreja Katič in kakšno vlogo igra v stranki?

"Andreja Katič je etablirana članica SD-ja z dobrimi povezavami predvsem v šaleško-velenjski struji, ki je bila v stranki vedno močna. Čeprav ji to gotovo pomaga pri legitimnosti kot kandidatki znotraj stranke, pa je vprašanje, kaj njen prevzem položaja ministrice pomeni za SD. Trenutno je ta stranka povsem izgubljena in zanjo je v tem trenutku najpomembnejše, da v tišini pripravijo sanacijski načrt. Pa ne zgolj finančnega. Iz tega vidika se zdi, da nova ministrica ne bo izpostavljala strankarskega pedigreja na kakršen koli način, in menim, da bo tudi Golob poskrbel za to," poudarja Banjac.

Tudi Šuligoj poudarja, da je v nasprotju s Švarc Pipan, ki se je SD-ju pridružila pozneje in je kariero gradila zunaj stranke, Katič zrasla s stranko in je čvrst del njene strukture. Na vprašanje, ali bi njeno imenovanje lahko vplivalo na razplet afere nakupa sodne stavbe, v katero naj bi bili vpleteni tudi člani SD-ja, Šuligoj odgovarja: "Mislim, upam in verjamem, da ne. Dokumentacija, ki sta jo zbrali ministrica v odstopu in njena ekipa, je bila odposlana policiji in drugim pristojnim službam. Res pa je, da so bili v zadnjem času glasni tudi pozivi, da ne SD ne Švarc Pipan ne bi smeli več voditi pravosodnega ministrstva. A na to pot se premier očitno ni želel podati, saj bi pomenila rekonstrukcijo vlade."

Banjac pričakuje, da bo Andreja Katič v trenutnem političnem kontekstu bolj kot ne izvajala dejavnosti po predvidenem načrtu in zapuščini Švarc Pipan, pri čemer bo nadnjo "bedelo" kar nekaj oči, ki ji bodo gledale pod prste.