Koalicija je poenotena pri fiskalnem zakonu. Foto: BoBo
Koalicija je poenotena pri fiskalnem zakonu. Foto: BoBo

Vrh koalicije je o izvajanju fiskalnega pravila razpravljal že v nedeljo, finančni minister Dušan Mramor pa je osnutek izvedbenega zakona v torek predstavil tudi koalicijski poslancem. DZ bo za njegovo sprejetje potreboval dvotretjinsko večino, torej le glasovi poslancev koalicijskih strank ne bodo zadoščali.

Fiskalno pravilo določa, da morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah. V zakonu o izvajanju pa je vlada zapisala, da se bo strukturni primanjkljaj - to je primanjkljaj ob neupoštevanju učinkov gospodarskega ciklusa - zmanjševal postopoma, in sicer za po pol odstotne točke letno.

S fiskalnim pravilom naj bi bil zamejen proračuna za leto 2016, primanjkljaj pa bi odpravljali od štiri do pet let.

V obravnavi v DZ-ju je sicer že podoben predlog zakona, ki ga je sredi novembra vložila poslanska skupina SDS. Po tem predlogu bi moralo upoštevanje fiskalnega pravila veljati že za proračun za leto 2015.

Ker sta za sprejetje zakona potrebni dve tretjini poslancev, je premier Miro Cerar napovedal, da bodo pozvali tudi druge parlamentarne stranke, da skupaj sedejo za mizo in dosežejo soglasje glede ureditve fiskalnega pravila.