Vse štiri koalicijske stranke pozivajo k čim širši udeležbi na referendumu o zakonu o malem delu. Foto: EPA
Vse štiri koalicijske stranke pozivajo k čim širši udeležbi na referendumu o zakonu o malem delu. Foto: EPA

"Vabim državljane, naj se referenduma udeležijo in glasujejo 'za'," je na tiskovni konferenci o referendumu o zakonu o malem delu štirih koalicijskih strank uvodoma pozvala podpredsednica SD-ja Majda Potrata.

Zakaj za? Poudarila je, da malo delo ni ne delovno razmerje za polni ne skrajšani delovni čas, zato je z omejitvijo 720 ur na leto krajši od zaposlitve za polovični delovni čas. Po njenem mnenju bo malo delo prineslo pozitivne spremembe za vse tri skupine, ki ga lahko opravljajo: študente, brezposelne in upokojence.

V kombinaciji s predlogom zakona o štipendiranju, ki je trenutno v prvi obravnavi DZ-ja, malo delo z dovoljenim zaslužkom do 6.000 evrov letno študentom prinaša varen študij, je dejala Potrata. Ob tem bodo tudi brezposelni ohranili vse pravice iz nadomestila brezposelnosti, hkrati pa jim bo še vedno ostala dolžnost aktivnega iskanja aktivne zaposlitve - kar pa jim bo prav 'mala zaposlitev' lahko prinesla, je dodala.

LDS: Manj bo zlorab delodajalcev
Podpredsednik LDS-a Slavko Ziherl je izpostavil upoštevanje malega dela pri pokojninski dobi, hkrati pa zakon po njegovem mnenju vsebuje kopico omejitev za delodajalce, kar bo preprečilo "vrsto zlorab". Že ta sprememba je dovolj za glas 'za', je prepričan Ziherl, poleg tega pa je po njegovem prepričanju nasprotovanje študentov le zunanje - vidne študentske organizacije so proti, ker se jim financiranje zmanjša s 4,5 na 2 odstotka prispevkov iz dela, je dejal.

Je Zares enoten?
Franco Juri
iz Zaresa je poudaril, da bodo edini, ki bodo pri tem izgubili, lastniki študentskih servisov. Napovedal je tudi sprostitev oz. ukinitev določenega deleža študentskih delovnih mest, ki jih bodo po njegovem mnenju nadomestile redne zaposlitve. Dejal je, da zakonu nasprotuje študentska organizacija, ki jo bo zadelo zmanjšano financiranje, ne pa študenti sami.

Dodal je še, da poslanca Zaresa Tadej Slapnik in Vito Rožej ohranjata svoje pomisleke do zakona, kar Juri spoštuje, a na ravni stranke zakon trdno podpirajo, je zagotovil.

Jurša: Upokojenci bodo uvajali mlajše
V imenu DeSUS-a je Franc Jurša zaradi nizkih pokojnin pozdravil možnost, da bodo tisti upokojenci, ki so še pri moči in zdravju, imeli možnost dodatnega zaslužka. Pri tem bodo imeli možnost in priložnost pomagati mlajši generaciji pri uvajanju v delo, je dejal poslanec DeSUS-a. Prav tem mlajšim generacijam bo potem malo delo lahko odskočna deska za poznejšo redno zaposlitev, je sklenil Jurša.

V javni upravi petina študentov, ta ne bo zaposlovala
Na novinarsko vprašanje, kje se bodo pojavila nova delovna mesta, glede na zagotovila Gospodarske zbornice Slovenije in javne uprave (kjer 20 odstotkov zaposlenih predstavljajo študentska delovna mesta), da novih zaposlovanj ne bo, je Potrata odgovorila: "Zaradi krize v javni upravi zagotovo ne bomo na novo zaposlovali, se bodo pa ta nova delovna mesta zagotovo pojavila v gospodarstvu."