Koalicijske partnerice so na kolegiju pri predsedniku vlade skušale najti kompromis glede pokojnin v varčevalnem zakonu. Da so potrebni popravki, sta izpostavila tako DeSUS kot Državljanska lista, medtem ko DL zagovarja kompromis, DeSUS pa pri svojih zahtevah ne popušča. Foto: BoBo
Koalicijske partnerice so na kolegiju pri predsedniku vlade skušale najti kompromis glede pokojnin v varčevalnem zakonu. Da so potrebni popravki, sta izpostavila tako DeSUS kot Državljanska lista, medtem ko DL zagovarja kompromis, DeSUS pa pri svojih zahtevah ne popušča. Foto: BoBo
Upokojenka
Del koalicije priznava, da so bile nekaterim upokojencem storjene krivice. Foto: MMC RTV SLO

Če bosta SDS in NSi na eni strani z vztrajanjem pri obstoječem stanju ali pa PS in SD z radikalno rešitvijo na drugi strani, se ne bo nič popravilo.

Gregor Virant
Varčevanje pri pokojninah v reviziji

Tako bodo "natančno pregledali", katere pokojnine so bile krivično znižane, ocenili finančne posledice in predlagali popravke.

Koalicijske partnerice so na kolegiju pri predsedniku vlade skušale najti kompromis glede pokojnin v varčevalnem zakonu. Da so potrebni popravki, sta izpostavila tako DeSUS kot Državljanska lista, medtem ko DL zagovarja kompromis, DeSUS pa pri svojih zahtevah ne popušča.

Sindikati "z vsemi sredstvi"
proti holdingu in posegom v pokojnine.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da je koalicija ugotovila, da je pri rezih v pokojnine nekaterih upokojencev naredila napake. Te pokojnine bodo natančno pregledali, pomagali pa si bodo tudi s podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Morebitni popravki bodo upoštevani za nazaj.

Erjavec je še dejal, da potrjevanje opozicijske novele in nato dopolnjevanje s popravki ni preveč realno, zato meni, da je bolje, da poslanci novelo zavrnejo in do jeseni dobro pripravijo popravke zakona.

Virant oblikoval rešitev v dveh stopnjah
Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je pred sejo kolegija namreč dejal, da bi koalicija lahko v prvi fazi podprla opozicijsko novelo zakona o javnih financah in nato v drugi obravnavi z dopolnili koalicije sprejela kompromisno rešitev. Takšno rešitev bi po Virantovih besedah lahko imeli že septembra. Tudi Virant sicer ugotavlja, da so bili posegi v nekatere pokojninske pravice preveč drastični v primerjavi s posegi na drugih področjih, ki jih opredeljuje zakon. Vendar pa je za Viranta tudi predlog opozicijske novele "preveč radikalen," zato pričakuje sredinsko, razumno rešitev.

Virant je kot prestrogo ocenil tudi stališče SDS-a in NSi-ja. "Če bosta SDS in NSi na eni strani vztrajala pri obstoječem stanju ali pa PS in SD z radikalno rešitvijo ostajala na drugi strani, se ne bo nič popravilo," je pred sejo dejal Virant.

Po Virantovih besedah po seji večina koalicije predlaga zavrnitev opozicijske novele, odločitev pa morajo sprejeti do konca tedna.

Vizjak se sprašuje, kaj so partnerji 'počeli' med sprejemanjem zakona
Pred dnevi se je na kritike zaradi rezov v pokojnine odzval tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, ki je dejal, da dopušča možnost, da se je nekaterim upokojencem zgodila krivica, a se tudi čudi koalicijskim partnerjem, da problematike niso naslovili že med sprejemanje zakona za uravnoteženje javnih financ. Vizjak je še opozoril, da bi finančni učinki popravkov krivic znašali 30 milijonov evrov, za katere ne ve, kako bi jih nadomestili.

Erjavec: Vizjak se "malce spreneveda"
Karl Erjavec je v komentarju Vizjakove izjave pred kolegijem dejal, da gre "malce za sprenevedanje", in dodal, da so koalicijskim partnericam povedali le, da bodo znižane le privilegirane pokojnine, kar pa se ni zgodilo. Komentiral je tudi izjavo o nenadomestljivih 30 milijonih, ki bi jih v primeru popravkov država izgubila, in jo označil za "provokativno". Dodal je, da je prepričan, da rezerve še obstajajo in da se lahko "dodatni milijoni najdejo".

Tanko: Dogovoriti se bo treba, a soglasno
Tudi Jože Tanko iz vladajočega SDS-a je dejal, da se bo "verjetno treba nekaj dogovoriti", a opozoril, da bo za spremembo potrebno soglasje. O kompromisu je govoril tudi Radovan Žerjav (SLS), ki pa konkretnih rešitev ni želel komentirati.

NSi ostaja pri svojem: Ničesar ni treba spreminjati
Poslanec NSi-ja Jožef Horvat pa je dejal, da je stranka mnenja, da glede pokojnin ni treba ničesar spreminjati.

Plaz kritik po sprejetju zakona
Vladna poteza, da junija zniža pokojnine okoli 26 tisoč upokojencem, ki del pokojnin prejemajo iz državnega proračuna, je naletela na oster plaz kritik ne le opozicije, ampak tudi na koalicijski strani.

Opozicija je že vložila novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, koalicijski DeSUS pa zahteva popravke zakona tako, da ta ne bi prizadel tistih upokojencev, ki so delali v Sloveniji, njihovo podjetje pa je imelo sedež v drugi državi. Prav tako se ne strinjajo z znižanjem pokojnin žrtvam vojnega nasilja in nekdanjim borcem NOB-ja.

Da zakon potrebuje popravke, je dejal tudi finančni minister Janez Šušteršič (Državljanska lista). "Verjetno je res prišlo do tega, da to, kar se je zgodilo, ni bil ravno namen tistega, kar smo v zakonu skušali doseči," je priznal.

Če bosta SDS in NSi na eni strani z vztrajanjem pri obstoječem stanju ali pa PS in SD z radikalno rešitvijo na drugi strani, se ne bo nič popravilo.

Gregor Virant
Varčevanje pri pokojninah v reviziji