S holdingom se po besedah Semoliča rešujejo dolgovi bank, skrbi pa jih tudi za sredstva za pokojnine. Foto: BoBo
S holdingom se po besedah Semoliča rešujejo dolgovi bank, skrbi pa jih tudi za sredstva za pokojnine. Foto: BoBo

Vlada načrtuje ustanovitev Slovenskega državnega holdinga, v katerem bi bile združene vse državne naložbe, pa tudi sklad za pokojnine. "Ta sistem postavlja mnoga slovenska podjetja in cele sisteme, kot je energetika, v izjemno ranljiv položaj, ker se bo z razprodajo tega premoženja sanirala Nova Ljubljanska banka," je prepričan predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Opozarja tudi na to, da se v holding prenašanjo vsa tista sredstva, ki so zbrana za funkcioniranje pokojninske blagajne in pokojninskih zavarovanj. Po njegovih besedah mora biti upravljanje tega področja v rokah tistih, ki so dajali sredstva v blagajne. Minister za finance Janez Šušteršič pravi, da so popustili sindikatom in bo holding sredstva Kada, ki so namenjena izključno financiranju potreb Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obravnaval ločeno. A Semolič vztraja, da mora to ostati zunaj holdinga.

"Te stvari so vedno pospremljene z lepimi besedami"
Ne gre za to, ali verjame ministru ali ne, pravi. "Mi beremo zakon, kakršen je, in predvidevamo vse posledice. Tu ne štejejo besede ministra, to je premalo, zakon je tisti, ki bo štel, ko bo sprejet. Saj te stvari so vedno pospremljene z lepimi besedami in željami. Ampak se žal nekateri učinki pogosto pokažejo šele po sprejetju zakona," je opozoril.

Četudi je Šušteršič pomisleke o pokrivanju slabih terjatev s kakovostnim državnim premoženjem države zavrnil, saj naj bi bila družba za upravljanje terjatev, na katero naj bi banke v državni lasti prenesle slabe terjatve, ločena od preostalih delov v holdingu, in bo holding za slabe terjatve izdal obveznice z državnim poroštvom, strahov sindikatov ni pomiril.

ZSSS zahteva sestanek ESS-ja
"Ne verjamemo, da bi bila v tem sistemu glede na probleme, ki se bodo začeli kopičiti, ta sredstva res porabljena za svoj namen. Prišlo bo do razmer, ko se bo moralo ta podjetja prodajati in plačevati dolgove," pa napoveduje Semolič.

ZSSS zato zahteva sklic seje Ekonomsko-socialnega sveta. Ta mora biti, še preden bo predlog zakona obravnaval DZ. V zvezi s holdingom so se sicer že pojavljale grožnje z referendumom.