Amandma DeSUS-a je v preteklih dneh precej razburil tako predsednika vlade Marjana Šarca kot tudi koalicijske partnerje, ki so se zavezali, da na proračunske dokumente ne bodo vlagali novih dopolnil. Foto: BoBo
Amandma DeSUS-a je v preteklih dneh precej razburil tako predsednika vlade Marjana Šarca kot tudi koalicijske partnerje, ki so se zavezali, da na proračunske dokumente ne bodo vlagali novih dopolnil. Foto: BoBo

Koalicija je razpravljala o proračunu in se uskladila o zahtevi DeSUS-a za izredno uskladitev pokojnin prihodnje leto. Dopolnilo DeSUS-a k zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju bodo posvojili oz. vložili kot dopolnilo koalicije. Dogovorili so se tudi, da novih dopolnil k proračunskim dokumentom ne bodo vlagali.

Poteza DeSUS-a, ki je pretekli teden vložil dopolnilo k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021, je razburila koalicijske partnerje, saj so se dogovorili, da dopolnil k proračunu in spremljevalnim dokumentom stranke posamično ne bodo vlagali.

V skladu z dopolnilom bi se pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti letos in ne šele ob več kot triodstotni. Kot je po koalicijskem srečanju pred sejo vlade pojasnil vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović, gre za izredno uskladitev pokojnin decembra 2020, torej za en mesec, kar predstavlja od pet do šest milijonov evrov.

Po besedah vodje poslancev SD-ja Matjaža Hana pa so se partnerji strinjali, da je proračun s soliranjem katere koli stranke ali poslanca težko nadzorovano spraviti pod streho. Zato je zadovoljen, da se je DeSUS pripravljen odpovedati temu dopolnilu, in se strinja, da ga vložijo kot dopolnilo koalicije.

"Pomembno je, da bo ta vsebina v proračunu zajeta," je dodal Han. Dogovor, da je to skupen projekt, je dobra rešitev tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše. Po njegovih besedah so skupaj ugotovili, da so upokojenci pri proračunski pogači dobili najmanj.

Po predlogu omenjenega zakona, ki je v parlamentarnem postopku, bi se namreč pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek le ob več kot triodstotni gospodarski rasti letos, ki pa glede na napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ne bo dosežena. Urad je namreč znižal napoved gospodarske rasti letos na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

Posvojen DeSUS-ov amandma za uskladitev pokojnin