Predstavniki vladajoče koalicije so razpravljali o obremenitvah gospodarstva. Foto: BoBo
Predstavniki vladajoče koalicije so razpravljali o obremenitvah gospodarstva. Foto: BoBo

Glavni temi sestanka, na katerem je bil tudi finančni minister Dušan Mramor, sta bili predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač in sprememba uredbe o dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida.

Mramor hitro ugotovil, da je treba proračun popraviti
Da bodo potrebne spremembe proračuna za leto 2015, ki ga je parlament sprejel konec lanskega leta, je Mramor ugotovil že kmalu po nastopu mandata. Za zdaj je v njem predviden primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda, a brez ukrepanja bi se lahko zvišal na pet odstotkov BDP-ja.

Mramor si je kot še sprejemljiv proračunski primanjkljaj v letu 2015 postavil 1,2 milijarde evrov oz. 2,7 odstotka BDP-ja. Za to bo treba povečati prihodke za nekaj več kot sto milijonov evrov, odhodke pa oklestiti za več kot 600 milijonov evrov.

Da bi povečali prihodke, je Mramor predlagal zvišanje davka na finančne storitve in na zavarovalne posle, s čimer bi se nadomestil izpad prihodkov po ukinitvi davka na bilančno vsoto bank z letom 2014. DZ je oba zakona že sprejel, prav tako je ohranil najvišji dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo tudi v letu 2015, ki je bil sicer uveden le za leti 2013 in 2014.

Več denarja naj bi v proračunu ostalo tudi po znižanju olajšav pri plačevanju dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida ter obveznosti plačila prispevkov pri elektriki tudi za energetsko učinkovita podjetja. V gospodarstvu tema ukrepoma ostro nasprotujejo, ali mu je koalicija nocoj sklenila prisluhniti, pa za zdaj ni znano.

Sladke pijače odnesle 4,7 milijona
Naj bi se pa na nocojšnjem sestanku dogovorili, da dodatnih prihodkov ne bodo iskali tudi z uvedbo posebne trošarine za pijače, ki jim je dodan sladkor oz. sladila. Temu davku najbolj nasprotuje del gospodarstva, predvsem živilska industrija, medtem ko se v zdravstvu z njim strinjajo, saj naj bi prispeval k zmanjšanju količine zaužitega sladkorja predvsem med mladostniki. Vlada si je obetala dodatnih 4,7 milijona evrov prihodkov letno.

V kabinetu predsednika vlade so po srečanju povedali le, da je koalicija glede sprememb proračuna za leto 2015 usklajena, vlada pa ga bo obravnavala in dokončno potrdila v četrtek. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je pred začetkom dejala, da gre za "čisto klasičen koordinacijski sestanek med parlamentom in vlado".