Na odboru so se strinjali, da odvzem denarja za učno pomoč ni prava rešitev. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor
Na odboru so se strinjali, da odvzem denarja za učno pomoč ni prava rešitev. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor

Na odboru je večina navzočih predstavnikov opozicije, sindikatov in organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi, opozorila, da bi bilo lahko varčevanje v šolstvu škodljivo, posebej v delu, ki se nanaša na ukinitev plačevanja učne pomoči učencem s posebnimi potrebami.

Temu so se v razpravi nekoliko presenetljivo pridružili v koalicijskih SD-ju, SMC-ju in DeSUS-u. V SD-ju so opozorili, da predlagano varčevanje slabi javno šolstvo in v šolsko polje vnaša nepotrebno zaskrbljenost.

V SDS-u so tako predlagali, naj odbor sprejme sklep, s katerim bi vlado pozvali, naj prekliče izvajanje varčevalnih ukrepov, kar pa je odbor, v katerem ima večino koalicija, zavrnil. Namesto tega je koalicija predlagala podoben, lasten sklep, s katerim je odbor vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi dovolj denarja za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, pri katerih namerava ministrstvo varčevati. Sklep je odbor potrdil soglasno.

Učna pomoč malce po svoje
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ob tem podvomila o navedbah ministrice, da so omenjeni ukrepi zgolj začasni. Po njenem mnenju bi bilo tudi sicer pričakovati, da se bodo zneski zmanjševali bolj utemeljeno in da se bo namesto na občutljivih skupinah otrok raje varčevalo kje drugje. Tudi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna je pozvala, naj se ne varčuje pri otrocih, ki prihajajo iz socialno šibkejših okolij.

Ministrica pa je na seji odbora ponovila, da je ministrstvo ukrepe sprejelo zaradi finančnega položaja, v katerem je država, z njimi pa so se želeli tudi izogniti odpuščanju v šolstvu. Napovedala je, da bodo ukrepe umaknili takoj, ko bo ministrstvo dobilo zagotovilo, da bo dobilo več denarja. Dodala pa je, da niso "mogli spregledati tudi informacij, da se del učne pomoči izvaja tudi v času pouka". Po njenih besedah bo treba prevetriti tudi samo izdajanje odločb.