Koalicije ni več, so odločeni v treh izmed štirih strank. Foto: BoBo
Koalicije ni več, so odločeni v treh izmed štirih strank. Foto: BoBo
Politično zatišje, kaj sledi v torek?

Predsednica vlade Alenka Bratušek je bila namreč že pred kongresom Pozitivne Slovenije, pa tudi na njem jasna: če ne bo imela podpore stranke, ne bo več vodila vlade. Predsednika strank SD in DeSUS ter član izvršilnega odbora Državljanske liste in pravosodni minister so si zato enotni o tem, da koalicije po izvolitvi Zorana Jankovića na položaj predsednika PS-ja ni več in da je nastalo politično krizo mogoče rešiti zgolj s predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Z njimi se strinja tudi poslanka SD-ja in nekdanja ministrica Ljubica Jelušič, ki pravi: "Leta 2011 sem dala skozi en tak čas in vem, da se ne sme ravnati tako, kot je takrat ravnala naša vlada, misleč, da pripomore k stabilnosti. V resnici smo verjetno povzročili še večji kaos, kot je bilo potrebno." Tudi če bi našli kakšno začasno rešitev, bi se v državi v imenu politične stabilnosti samo podaljševala agonija, razmere pa le še poslabševale, je še dejala za Radio Slovenija.

Politični analitiki, med njimi tudi Igor Pribac, menijo, da so predčasne volitve v nastalih političnih razmerah najverjetnejša pot. "Najverjetneje lahko pričakujemo predčasne volitve skupaj z lokalnimi v jeseni. Ali pa, kot je po zadnjih odzivih koalicijskih partnerjev še verjetneje, da na volitve odidemo še pred parlamentarnimi počitnicami."

Teoretično mogoče, da so volitve julija
Ali bi bilo predčasne volitve mogoče izvesti še pred parlamentarnimi počitnicami? Predsednik državnega zbora Janko Veber odgovorja: "Teoretično, ja. Je možno. Rokovno bi se zagotovo lahko izpeljalo tudi do parlamentarnih počitnic. Je pa to stvar dogovora, kateri rok bi bil najprimernejši."

Precejšnjo možnost predčasnih volitev omenjajo tudi tuji politični in finančni analitiki, ki sporočajo, da če predčasne volitve bodo, naj bodo čim prej, da se bo nova vlada že zgodaj jeseni lahko spopadla z izzivi, ki našo državo čakajo pri konsolidaciji javnih financ, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Politično zatišje, kaj sledi v torek?