Ali dejansko noben posamezen poslanec DeSUS-a Kresalove ne bo podprl, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Ali dejansko noben posamezen poslanec DeSUS-a Kresalove ne bo podprl, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Kresalova se spoprijema že z drugo interpelacijo. Foto: MMC RTV SLO

Erjavec je ponovil, da bodo to vprašanje dorekli v ponedeljek na seji poslanske skupine. Že včeraj pa so imeli sestanek vodstva stranke, kjer so bili vsi trije podpredsedniki stranke, vodja poslanske skupine, predsednik sveta stranke in generalni sekretar, tam pa se je tudi izkristaliziralo mnenje o nepodpori Kresalovi, saj jih njeni odgovori niso zadovoljili. Odločitve bodo v ponedeljek še formalizirali.

"Kot stranka ne bomo sprejeli generalne odločitve, kako naj poslanci glasujejo. Verjetno bo sklep, da glasujejo po svoji vesti, kar pomeni uresničevanje njihove ustavne pravice," še pravi Erjavec.

Interpelacija o delu in odgovornosti notranje ministrice Katarine Kresal je na sporedu seje DZ-ja, ki se bo začela v ponedeljek, 19. aprila, in bo trajala predvidoma do petka. Brez podpore poslancev DeSUS-a imajo SD, LDS in Zares skupaj le 43 glasov.

Na vprašanje, ali ne bi z glasovanjem proti ministrici ali celo že z neudeležbo na seji kršili koalicijskega sporazuma, Erjavec odgovarja, da če poslanci glasujejo po svoji vesti, tu ne govorimo o kršitvi koalicijskega sporazuma, saj je to ustavna pravica vsakega poslanca. Če se bo vendarle zapletlo glede tolmačenja koalicijskega sporazuma, pa je to stvar razprave po samem glasovanju, če bo kdo iz koalicije to problematiziral, še pravi prvi mož DeSUS-a.

Koalicijske stranke, podpisnice tega sporazuma, ne bodo vlagale interpelacij zoper ministre niti zaupnice ali nezaupnice vladi. Prav tako ne bodo glasovale zanje, dokler so v vladi.
Koalicijski sporazum, str. 66

"Naj se ministrica potrudi in odgovori na vprašanje"
"Kot stranka nismo nikoli izvajali pritiska, da bi moral neko glasovati v nasprotju z ustavno pravico oziroma vestjo. Nekaj drugega bi bilo, če bi vodstvo stranke, organi stranke, poslanska skupina sprejeli sklep, da glasujemo za interpelacijo, to bi bilo res v neskladju s koalicijskim sporazumom," nam je še dejal Erjavec. Na vprašanje, ali ni to, da so ji javno že odrekli podporo, nekaj podobnega, pa pravi: "Naj se potrudi in naj odgovori na vprašanje."

Opozicijske stranke so (sicer že drugo) interpelacijo zoper Kresalovo vložile zaradi poslovnega in klientelističnega delovanja, ki naj bi se še posebej pokazalo v aferi z bulmastifi in selitvi NPU-ja. Interpelacijo je vložilo vseh 38 poslancev opozicijskih SDS-a, SLS-a in SNS-a.