V SD-ju ministrico podpirajo, SMC in DeSUS pa od nje pričakujeta pojasnila in načrte na širokem področju delovanja. Foto: BoBo
V SD-ju ministrico podpirajo, SMC in DeSUS pa od nje pričakujeta pojasnila in načrte na širokem področju delovanja. Foto: BoBo

V SD-ju po besedah predsednika stranke Dejana Židana opažajo, da ima ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podporo predsednika vlade, ki pa je tudi povedal, da od nje, tako kot od vseh drugih, pričakuje dobro delo še naprej.

Židan je po vrhu koalicije pojasnil, da so več časa kot razpravi o zaupanju ministrici namenili drugim temam. Najpomembnejša je bila razprava o tem, od kod vzeti denar za izredno uskladitev pokojnin, za katero se je sicer koalicija enotno zavzela. Realne mogoče vire za uskladitev pokojnin bo preučila delovna skupina s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem.

Po Židanovem mnenju je uspelo posameznikom dokazati, da usklajevanje pokojnin na način, da se za ljudi v stiski vzame denar drugim ljudem v stiski, preprosto ne gre. S tem je meril na pričakovanje, da bi denar vzeli resorju ministrstva za delo, na kar namigujeta SMC in DeSUS.

Uskladitev pokojnin septembra ali avgusta
Erjavec je sicer že dalj časa zahteval, da uskladitev opravijo do poletnih dopustov. A zdaj točno ne more povedati, kot je dejal po srečanju koalicije, ali bo to avgusta ali septembra. "Nisem popustil. Kdaj hodijo upokojenci na dopust, je relativna stvar, nekateri avgusta, nekateri septembra," je dejal.

Po besedah Erjavca so bili zadovoljni tudi z odgovori glede drugih tematik na socialnem področju. Pričakujejo pa spremembe v smeri učinkovitega dela, je povedal in zagotovil podporo ministrici Kopač Mrakovi ob interpelaciji.

Pritisk na socialne transferje se zmanjšuje
"Glede na to, da se gospodarski položaj izboljšuje, je logično pričakovati, da se tudi pritisk na socialne transferje zmanjšuje," je po vrhu koalicije pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Ministrica Kopač Mrakova pa odgovarja, da so pričakovanja gospodarske rasti že upoštevali v planiranju proračuna. Ocenila je, da na področju ministrstva za delo ni rezerv za uskladitev pokojnin. Uskladitev je potrebna, a to po njenem mnenju ne bo pomenilo, da bo manj upokojencev upravičenih do varstvenega dodatka. Tako verjame, da v proračunu zmorejo najti drug vir.

Poudarja tudi, da na pogojevanja v zvezi s tem ne pristane. Erjavec je namreč podporo ministrici na interpelaciji pred koalicijskim vrhom pogojeval z njeno zagotovitvijo izredne uskladitve pokojnin.

Zadnjo besedo sicer mora reči še poslanska skupina SMC-ja, ki se bo z ministrico sešla v torek.

Pribac in Nežmah o političnih razmerah
Ministrica se bo zagovarjala pred koalicijo
Pribac in Nežmah o političnih razmerah
Ministrica se bo zagovarjala pred koalicijo