Kot je pojasnila Alenka Jeraj, se stranka SDS zavzema za predčasne volitve. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Kot je pojasnila Alenka Jeraj, se stranka SDS zavzema za predčasne volitve. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Borut Sajovic
Borut Sajovic meni, da sta stranki SD in LDS pripravili seznam "dobrih" kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Presečnik
"Pomembno je področje investicij," poudarja SLS-ov Jakob Presečnik. Foto: BoBo
Miran Potrč, SD
Miran Potrč poudarja, da so se v stranki SD pripravljeni pogovarjati. Foto: BoBo

Predsedstvo stranke SD ni sprejelo dokončnega stališča do predčasnih volitev, niti do predlogov za nove ministrske kandidate. V četrtek je po seji vlade premier Borut Pahor dejal, da kljub morebitni izkazani zaupnici sledijo volitve.

Z Miranom Potrčem iz SD-ja, Alenko Jeraj iz SDS-a, Jakobom Presečnikom iz SLS-a in Borutom Sajovicem iz LDS-a se je v Odmevih pogovarjal Igor Bergant.
Potrč: Gremo po zaupnico, pričakujemo, da bo izglasovana
"Govorimo o tem, da ta vlada, ki ima majhno podporo, mora po zaupnico, vendar pa ni nobene potrebe, če dobi zaupnico, da bi se pogovarjali o predčasnih volitvah," je dejal Miran Potrč.

Potrč glede morebitnih predčasnih volitev dodaja, da bo "morda potrebno tudi to, če bo katera od strank predlagala konkreten dogovor". V stranki SD so namreč pripravljeni, še posebej pa so pripravljeni za sodelovanje, če bi državni zbor kljub zaupnici deloval tako, da se pomembne odločitve, ki jih ima v programu vlada, ne bi mogle sprejemati.

"Gremo po zaupnico, pričakujemo, da bo izglasovana, če ne bo, gremo takoj na procedure po ustavi za predčasne volitve," je dejal Potrč in pojasnil, da gre za odločitev vseh parlamentarnih strank. Če bo zaupnica izglasovana, pričakujejo in želijo, da bi vlada delala s polnimi pooblastili in uresničevala svoje naloge.

Jerajeva: Rešitev so predčasne volitve
V stranki SDS so napovedali, da ne bodo podprli niti novega predsednika državnega zbora, niti rebalansa, niti prenovljene vlade, zanikajo tudi kakršne koli zakulisne kupčije z SD-jem glede predčasnih volitev. "Ocenjujemo, da je najprimerneje, da gremo na predčasne volitve," je dejala Alenka Jeraj, ki je prepričana, da bi morala biti vlada glede na nizko podporo, ki jo uživa, tako zrela, da bi se odločila za predčasne volitve.

Jerajeva je še enkrat poudarila, da so dogovor ponudili že aprila in da "ne računajo in kalkulirajo z mandati, tako kot počnejo nekatere stranke - odidejo iz koalicije in so kot opozicija, glasujejo pa za vlado".

"Oni se pogovarjajo in pogovarjajo in na koncu ni iz tega nič, imajo samo še manj ministrov in nižjo podporo," je še dejala poslanka SDS-a.

Presečnik: Bo vlada kolobarila do volitev?
Stranka SLS bo o končnih stališčih v parlamentarnih glasovanjih odločala v torek. V katero smer se nagiba? "Nove ministre naj podprejo tisti, ki resno mislijo, da je s to vlado še mogoče popeljati državo do rednih volitev," je dejal Jakob Presečnik. Poslanec stranke SLS meni, da to škodi predvsem slovenskemu gospodarstvu, zato bi bilo dobro, "da bi bile volitve čim prej".

"Četudi bo večina podprla pet novih ministrov, bo nekako iz dneva v dan, kot zadnjih par mesecev, ta vlada kolobarila do nekih volitev, kar pa ni dobro za državo," je prepričan Presečnik, ki poudarja, da so dali poziv predsedniku vlade, naj skliče vse parlamentarne stranke in določi datum volitev.

Sajovic: Predčasnih volitev se ne bojimo
Kako si LDS predstavlja rešitev iz trenutne politične krize? "Želimo, da politika, ki je dobila odgovorno nalogo, opravi nalogo do konca korektno in tako, kot se spodobi," odgovarja Borut Sajovic. Dodaja, da se predčasnih volitev v stranki ne bojijo in da se ne potegujejo za ministrske stolčke.

Vendar poudarjajo, da imajo v stranki dovolj široko kadrovsko bazo, da zasedejo katero koli ministrstvo. Želijo si, da s stranko SD in z "večino v parlamentu najdemo rešitve na področju konsolidacije javnih financ, gospodarstva, javnih financ, davkov, varčevanja, ki bodo za državljane najboljše, in seveda ostanemo v skupini držav, ki so v Evropi bolj razvite".

Imajo ostri varčevalni ukrepi alternativo?
"Moramo se odločiti, da bomo politiko vodili na način, da bomo dokazali sebi, našemu gospodarstvu, razbremenili obveznosti, ki jih ima, in dokazali, da smo resna država, ki spoštuje dogovore v okviru evropske skupnosti," odgovarja Potrč.

Jerajeva meni, da poslanci stranke SDS ne morejo ničesar izglasovati. "Smešno je, da že tri leta poslušamo o varčevanju, zraven pa vsak dan zapravimo deset milijonov evrov več, kot jih ustvarimo," je dodala poslanka SDS-a, ki meni, da vlada ni sposobna varčevati. Kot primer je navedla zaposlovanje v javnem sektorju. "Varčevati moraš pri sebi, ta vlada pa varčuje pri investicijah, ki bi lahko pomenile rast," je sklenila.

"Rebalans je trebs pripraviti in sprejeti," je prepričan Presečnik, ki je navedel še pripombo na predlagan rebalans, po njegovih besedah namreč "ni razvojnega dela, ni investicij". "Ni denarja za investicije, kar nas bo gotovo pokopalo, saj je gradbeništvo ena izmed panog, ki povezje veliko drugih," je dejal in dodal, da se je tudi v prejšnjih mandatih delalo premalo na razvojnih projektih.

"Naša naloga je, da se dogovorimo ali pa pospravimo pisalne mize in gremo domov," pa meni Sajovic, ki dodaja, da je rebalans proračuna lepa priložnost, da se poenotijo.