Violeta Bulc dokumenta po lastnih besedah ni videla. Foto: EPA
Violeta Bulc dokumenta po lastnih besedah ni videla. Foto: EPA
Violeta Bulc potrdila pisanje Spiegla

O obravnavi mnenja pravne službe Evropske komisije na sejah komisije Violeta Bulc pravi: "Kar se tiče pa tega konkretnega dokumenta, ga nismo nikoli dobili na mizo. O tem se nismo pogovarjali, ni bilo na agendi in agendo komisije oziroma srečanja teh komisarjev določa predsednik."
"O tem se je govorilo neuradno. To je tudi meni prišlo na ušesa, vendar mi do tega dokumenta nismo prišli."

Komisarka vseeno poudarja, da je komisija glede arbitražnega postopka in spoštovanja arbitražne odločbe dvakrat sprejela zelo jasno stališče, da je razsodbo treba spoštovati. "O arbitraži smo dvakrat govorili. Jaz sem zelo jasno takrat predstavila stališča Slovenije, razložila tudi zgodovinska ozadja. Komisarji so se strinjali in mi smo jasno stališče potem tudi zavzeli, torej izvedba arbitražne razsodbe. Obe državi članici sta to dolžni sprejeti."
Po mnenju Bulčeve lahko komisija o mnenju pravne službe še vedno razpravlja. "Mislim pa, da še ni prepozno, [...] da ta dokument obravnavamo."
"Če Slovenija pozove komisijo in prosi, da se ta arbitražna razsodba obravnava naprej, je seveda, ponovno rečem, stvar predsednika oziroma njegovega kabineta, ali bodo to uvrstili na razpravo pred vsemi komisarji ali bo o tem sam podal politično mnenje," je dodala.
Vprašanja torej so, kako bi ob tovrstnem pozivu Slovenije ravnal predsednik Jean-Claude Juncker, zakaj mnenja pravne službe že prej ni uvrstil na sejo komisije in tudi, ali bi komisija po obravnavi mnenja lahko ravnala drugače in ukrepala proti Hrvaški.

Violeta Bulc potrdila pisanje Spiegla