Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kljub vsem zagotovilom vladnih predstavnikov – vključno s predsednikom vlade Janezom Janšo –, ki jih ti dajejo ob prisotnosti najvišjih predstavnikov EU-ja, da bodo v kratkem dokončno razrešili po njihovem mnenju "manjši in nepotreben zaplet" s sofinanciranjem STA-ja, zaposleni še vedno čakajo, da se bo to zgodilo, so zapisali v pismu, ki so ga podpisali svet delavcev, Sindikat novinarjev STA-ja in zastopstvo uredništva.

Ukom: Direktor STA-ja pričakuje, da se določene storitve dvojno plačuje

"Glede na zadnje 'usklajevalne sestanke' z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo, ki se mu v nasprotju z obljubami oblasti nikamor ne mudi in izpolnitev zakonske dolžnosti ustanovitelja za plačilo javnega dela servisa vse bolj odkrito pogojuje s tem, da bo kar sam prevzel vlogo urednika, direktorja in nadzornika družbe, smo vse bolj prepričani, da plačila za že opravljeno delo ne bo," so navedli.

"Trditve Urbanije so daleč od resnice"

Predstavniški organi zaposlenih so se seznanili s potekom torkovih pogovorov, iz katerih pa direktor Ukoma, kot so navedli, "v sporočilu za javnost v potvorjeni obliki navaja trditve, ki so po zagotovilih udeležencev sestanka s strani STA-ja daleč od resnice".

Za zaposlene je najbolj nesprejemljivo temeljno izhodišče, po katerem bi kar na Ukomu pregledovali povzetke novic in presojali njihovo vsebino in na podlagi tega arbitrarnega pristopa odmerjali višino plačila. To je poskus grobega posega v avtonomnost, ki mu svet delavcev, Sindikat novinarjev STA-ja in zastopstvo uredništva odločno nasprotujejo.

"Predlagano pogodbeno določilo, za katerega se zavzema Urbanija in naj bi omogočilo, da bi naši naročniki kar leto dni poobjavljali vsebine STA-ja brezplačno, je izraz popolnega nerazumevanja in kaže nespoštljiv odnos do našega dela. Ni si STA sama izmislila, da opravlja javno službo in tržno dejavnost, ampak tako določa zakon o STA-ju," so poudarili v pismu slovenski in evropski javnosti.

Opozorili so tudi, da Urbanija zanemarja tudi dejstvo, da od dobrih dveh milijonov evrov sredstev, kolikor bi jih morala STA dobiti letos, Ukom že dva tedna samo obljublja 845.000 evrov. "Namesto da bi jih STA nakazal v obliki predujma, kot je sklenila vlada, si izmišljuje nove in nove pogoje ter odlaga plačilo za že opravljeno delo," so opozorili.

Za povečanje tržnih prihodkov Ukom "zasmehovalno predlaga" fotografiranje porok

Prepričani so, da želi Urbanija na lastno pest ali pa s podporo vlade spremeniti poslovni model STA-ja, po katerem bi ta ostala brez dobršnega dela tržnih prihodkov, hkrati pa ustanovitelj za to ne bi prispeval nobenih dodatnih finančnih sredstev, celo nasprotno, prizadeva si za njihovo znižanje. "Za povečevanje tržnih prihodkov STA-ja namesto tega zasmehovalno predlaga fotografiranje porok," so izpostavili.

Vodstvo STA-ja: Direktor Ukoma samovoljno zavlačuje s podpisom pogodbe

Direktorja Ukoma Uroša Urbanijo pozivajo, naj se loti dela in izpolni pričakovanja vlade ali pa se umakne nekomu, ki bo to znal narediti. Od sodne veje oblasti pa zaposleni pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času, ob spoštovanju vseh procesnih rokov, odločila o vloženih izvršbah, saj je od tega odvisna usoda zaposlenih in njihovih družin, po mnenju zaposlenih pa tudi ugled Slovenije v mednarodni javnosti.

Kmalu bo minil že 200. dan, odkar vlada ne izpolnjuje svoje zaveze, h kateri jo vežeta tako zakon kot sedmi protikoronski paket ukrepov, "pri tem pa očitno direktor Ukoma računa na to, da se bo STA sesedla, še preden bo uspela dokazati svojo pravico na sodišču", so v pismu še zapisali predstavniški organi zaposlenih na STA-ju.

Ukom zavrača navedbe predstavnikov zaposlenih na STA-ju

Ukom pa je medtem ostro zavrnil obtožbe tako direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča kot tudi navedbe sveta delavcev STA-ja, da je Ukom v sporočilu za javnost kakor koli zavajal ali potvarjal dejstva. Ukom trdi, da se je vedno odzval nemudoma, medtem ko da je direktor STA-ja potreboval tri tedne, da je poslal cenik storitev.

V sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Ukoma, je še navedeno, da je Ukom "v želji, da se čim prej zakonsko uredi financiranje STA-ja", 18. junija poslal direktorju STA-ja dopis s pozivom, naj nemudoma posreduje podatke glede cene posameznih storitev, ki jih STA opravlja v okviru javne službe, če želi, da pogodbo sklenejo kar najhitreje.

Kasneje je Ukom po lastnih navedbah Veselinoviča za želene podatke prosil še na dveh sestankih. Direktor STA-ja je želene podatke posredoval 9. julija, tri dni kasneje pa ga je Ukom prosil za pojasnilo posameznih stroškovnih postavk, a odgovora še ni prejel.

Komisarka Johanssonova razočarana, da financiranje STA-ja še vedno ni rešeno, Hojs krivdo pripisal Veselinoviču

Vprašanje financiranja STA-ja pa je po današnjem srečanju notranjih ministrov EU-ja na Brdu pri Kranju komentirala tudi evropska komisarka Ylva Johansson. Izrazila je razočaranje, da to vprašanje še vedno ni rešeno. Ob aprilskem srečanju s slovenskim notranjim ministrom Alešem Hojsom je namreč dobila vtis, da bo.

"Pričakujem, da bo slovenska vlada rešila to vprašanje in plačala sredstva, ki jih dolguje Slovenski tiskovni agenciji. Zelo pomembno je, da se to vprašanje reši čim prej. Drugače bi to lahko imelo hude posledice za pluralizem medijev," je povedala na skupni novinarski konferenci s Hojsom na Brdu pri Kranju.

Novinarska konferenca Ylve Johansson in notranjega ministra Aleša Hojsa. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Novinarska konferenca Ylve Johansson in notranjega ministra Aleša Hojsa. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Hojs: Verjamem, da bo direktor STA-ja v prihodnjih dneh deblokiral nefinanciranje agencije

Notranji minister je na novinarsko vprašanje odgovoril, da je aprila res obljubil komisarki, da bo ta zadeva rešena v relativno kratkem času. Vlada je vmes sprejela celo posebno uredbo za rešitev tega vprašanja. Vendar pa, kot je dejal, direktor STA-ja Bojan Veselinovič še vedno ne želi podpisati pogodbe. "Morate pa razumeti, da so to javna sredstva in da seveda vlada torej njen zastopnik Ukom skrbi za porabo javnega denarja in seveda je takšna poraba podvržena vsem zakonitostim in transparentnosti," je dodal. "Sam verjamem, da bo direktor STA-ja v prihodnjih dneh podpisal pogodbo in s tem deblokiral nefinanciranje tiskovne agencije," je sklenil.

Johanssonova in Hojs sta na novinarski konferenci spregovorila tudi o grožnjah novinarjem. "Grožnje novinarjem so grožnje svobodnim medijem in medijskemu pluralizmu. Grožnja svobodnim medijem in medijskemu pluralizmu je grožnja demokraciji," je povedala komisarka. Hojs pa je zagotovil, da je slovenska policija tu za to, da skrbi tudi za varnost novinarjev. "Lahko vam zagotovim, da v nobenem trenutku vsaj po moji oceni medijska svoboda v Sloveniji ni bila nikoli ogrožena, razen ko so nekateri skrajneži pred dobrega pol leta napadli fotografa enega od desnih medijev in ko so trgali kamero televizijskemu snemalcu prav tako enega od desnih medijev," je dejal.

Veselinovič navedbe že zavrnil

"Odločno zavračam navedbe notranjega ministra Hojsa, da ne želim podpisati pogodbe z Ukomom in da naj bi bil to razlog, da država že pol leta in več ne financira dejavnosti STA-ja. To vladi nalaga že sam sedmi protikoronski zakon, ki ga zavestno krši. To, da pogodba za plačilo obveznosti do STA-ja sploh ni potrebna, je v obrazložitvi svoje junijske odločitve zapisalo tudi okrožno sodišče v Ljubljani," je direktor agencije Veselinovič zapisal v odzivu.

STA sicer po njegovih besedah kljub temu tvorno sodeluje v pogovorih z Ukomom o usklajevanju pogodbe. Ob tem opozarja, da mora biti spoštovan celoten pravni okvir, ki ureja delovanje STA-ja, in ne le vladna uredba, ki po opozorilih strokovnjakov ni v skladu s slovenskim pravnim redom.