Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Potem ko je vodstvo STA-ja po drugem srečanju z vodstvom Urada vlade za komuniciranje (Ukom) v torek sporočilo, da pogovori niso prinesli rešitve za finančni položaj agencije, je svoje pojasnilo posredoval tudi Ukom. Po njihovih navedbah so bile na včerajšnjem sestanku znotraj pogodbe usklajene številne podrobnosti, neusklajena pa ostajata predvsem dva elementa – fotografski in radijski servis. Ukom je sicer na agencijo posredoval drugi osnutek pogodbe, ki predvideva financiranje javne službe STA-ja.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v zakonu o Slovenski tiskovni agenciji navedeno, da morajo biti vsebine, ki nastajajo v okviru javne službe, brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. "Ne glede na to zakonsko določilo direktor STA-ja Bojan Veselinović še naprej vztraja, da želi nekatere storitve v okviru javne službe še naprej prodajati na prostem trgu, s tem pa evidentno kršiti zakon, saj bi imeli tisti, ki bi za storitev plačali, drugačen dostop do teh storitev kot tisti, ki teh storitev ne bi plačali," so navedli v Ukomu.

Z vidika Ukoma je "takšno nespoštovanje zakona nesprejemljivo, saj gre za evidentno diskriminacijo tistih, ki si dodatnega plačila ne morejo privoščiti". Kot največjo težavo so izpostavili fotografski servis, saj po njihovih navedbah direktor STA-ja pričakuje, da se ta storitev dvojno plačuje. Najprej jo v celoti plača država, nato pa bi jo rad še dodatno prodajal na trgu, so navedli.

Ukom: Delno problematičen tudi radijski servis

Sorodna novica Vodstvo STA-ja: Direktor Ukoma samovoljno zavlačuje s podpisom pogodbe

Poleg fotografskega servisa pa je delno problematičen tudi radijski servis, kjer so ključni elementi tega servisa – tonske izjave – dostopni le za plačnike, zakon pa, kot navaja Ukom, izrecno določa, da mora biti tudi ta servis prilagojen za radijski medij (ne pa zgolj objava besedila).

Na Ukomu ob tem pozdravljajo prilagoditve servisa in izpolnjevanje zakonskih obveznosti v odnosu do objavljanja celotnih vsebin tako v slovenščini kot tudi angleščini, ki se med drugim nanašajo na manjšinsko problematiko. Ukom je namreč vztrajal, da morajo biti te novice, tako kot predvideva zakon, v celoti brezplačno odprte za vse.

"Ukom ni mogel privoliti v oceno stroškov, ki naj bi nastali STA-ju"

Glede obračunavanja vseh storitev, ki jih predvideva zakon, je Ukom 18. junija na STA poslal zahtevo, da direktor posreduje cenik posameznih storitev, so spomnili. Ker direktor teh podatkov ni poslal, ga je Ukom 7. julija znova pozval, da posreduje zahtevane podatke, saj brez njih pogodbe ni mogoče niti sestaviti niti končati, navajajo in dodajajo, da je Veselinovič podatke poslal 9. julija.

"Zakaj je potreboval kar tri tedne in podatke poslal šele po dodatnem pozivu Ukoma, ni znano. Vsekakor pa to ne kaže na željo, da bi se financiranje STA-ja čim prej uredilo," navajajo na vladnih spletnih straneh.

Ne glede na ta zaplet je Ukom takoj sprejel tri stroškovne postavke, ki jih je poslal direktor STA-ja, in sicer strošek za fotografije, radijski servis in objavo celotnih vsebin za narodne manjšine, zamejske Slovence itd.

"Žal pa Ukom ni mogel privoliti v oceno stroškov, ki naj bi nastali STA-ju pri pripravi in objavi povzetka tako v slovenskem kot angleškem jeziku z vseh preostalih področij. Že v osnovi je namreč nelogično, da direktor Veselinovič pričakuje, da mora država za povzetek novice plačati enako kot za celotno novico," so ocenili.

Direktorja STA-ja so zato pozvali, naj pošlje realne stroške tudi za ti dve zakonsko določeni kategoriji, tako kot so sicer te storitve ovrednotene na trgu in kot jih je tudi on sam vrednotil v preteklosti.