Branko Grims pravi, da je ena od poti, ki je za nezakonite prebežnike odprta, tudi prek Rusije. Foto: BoBo
Branko Grims pravi, da je ena od poti, ki je za nezakonite prebežnike odprta, tudi prek Rusije. Foto: BoBo

Predsednik komisije Branko Grims s stranke SDS je po seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, v izjavi za javnost dejal, da se je letos število nezakonitih vstopov v Slovenijo povečalo. Po uradnih podatkih je bilo letos do današnjega dne prestreženih 2668 nezakonitih prebežnikov, od tega jih je bilo 649 vrnjenih, predvsem na Hrvaško. Poleg tega je iz Italije k nam prispelo 199 pribežnikov, od katerih jih je Slovenija vrnila 14, je navedel Grims.

Od novega leta do danes je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve v Sloveniji 1163 prosilcev za azil. Grims meni, da pri teh številkah manjka več kot tisoč ljudi, ki so izginili pred uradnim začetkom postopka za azil in del teh naj bi prevzele tudi kriminalne združbe. Grims je dejal, da naj bi se po predvidevanjih varnostno-obveščevalnih služb nezakonite migracije povečale jeseni.

"Tudi novo odprtje poti skozi osrednjo Bosno in ob Jadranski obali pomeni zelo velik varnostni izziv in hude težave za vse varnostne službe v Sloveniji, ki sicer delajo po najboljših močeh, a je treba vedeti, da sodelovanje na Balkanu ne poteka tako, kot bi si želeli," je še dejal Grims.