Cvikl je bil do posla s Patrio precej kritičen. Foto: MMC RTV SLO
Cvikl je bil do posla s Patrio precej kritičen. Foto: MMC RTV SLO

... gre za stranko, ki uporablja sleherna sredstva, zato, da bi uničila vzdušje v državi in se na ta način dokopala do oblasti, seveda z lažmi, s potvorbami in zlorabami položaja tistih, ki vodijo delovna telesa.

Franc Žnidaršič o SDS-u
Patria
Parlamentarna komisija preiskuje ozadje afere Patria. Foto: EPA

Da bi se ta velika zgodba, ki je močno odločala o volitvah leta 2008 razgrnila kot največja prevara volivcev v zgodovini, ki jo je kadarkoli naredila tranzicijska levica, je zanje razumljivo smrtni strah.

Branko Grims
Cvikl ni bil zaslišan

Koalicija se panično boji razkritja svoje igre v aferi Patria, trdi Grims. Levanič: Grims se dela norca iz komisije in vseh njenih članov.

Komisija, ki preiskuje politično ozadje afere Patria ni zaslišala nekdanjega generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla. Seje se namreč niso udeležili člani iz vrst SD-ja, LDS-a in Zaresa, ki se ne strinjajo z načinom dela komisije. Cvikl je sicer prišel na sejo in zatrdil, da bo prišel tudi naslednjič, če bo dobil vabilo s strani komisije.

Cvikl presenečen nad ustanovitvijo komisije
Cvikl je izrazil presnečenje, da je bila komisija sploh ustanovljena, saj bi ta parlamentarna komisija lahko zaključila z delom že takrat, ko ji je on predsedoval, vendar je bil julija 2008 odstavljen.

Povedal je še, da upa, da je komisija "vsaj povzela gradivo in poročilo ekspetrov glede poslov, ki so se izvajali v času začetka samostojnosti Slovenije in so potem na nek način skoraj ponovili v času izvedbe pogodbe." Kot je še dejal, predvideva, da je bil na zaslišanje povabljen zaradi malomarnosti oz. napake.

Grims: Koalicija delo komisije omejuje, kolikor le more
Predsednik komisije Branko Grims je na seji poudaril, da se koalicija panično boji razkritja svoje igre v aferi Patria. Povedal je, da se lahko tisti, ki so tako naivni, da menijo, da gre koaliciji za ugotovitev politične odgovornosti v aferi, sedaj na lastne oči prepričajo, kako je v resnici s tem. "Zdaj je zgodba jasna, koalicija delo komisje omejuje, kolikor le more," je prepričan.

Da prihaja do blokiranja dela komisije, naj bi dokazovalo tudi to, da se zaprtega dela seje, na katerem so člani razpravljali o dosedanjem delu komisije, niso udeležili ravno tisti poslanci iz koalicijskih vrst, "ki so zganjali vik in krik" in zahtevali njen sklic.

Grims: Zaslišanje Prebila je bilo koruptivno dejanje
Kasneje je Grims na novinarski konferenci še poudaril, da se koalicija dobro zaveda, kako je zadeve prikazovala javnosti in se zato boji, da bi se "ta velika zgodba, ki je močno odločala o volitvah leta 2008, razgrnila kot največja prevara volivcev v zgodovini, ki jo je kadarkoli naredila tranzicijska levica".

Izpostavil je tudi, da je prejšnja preiskovalna komisija o aferi Patria, ki jo je vodil Cvikl, med drugim na zaslišanje povabila Ivana Prebila, ki je bil član ekipe, ki je vodila projekt v konkurenčnem podjetju, zaradi česar bi ga po Grimsovem mnenju morali v naprej izločiti kot pričo, "kaj šele, da se ga je vabilo za izvedenca". Prepričan je, da je Cvikl s tem storil nekaj, kar po evropskih aktih spada celo med koruptivna dejanja.

Kot pravi, so se koalicijski poslanci bali, da bi se ravno to razkrilo na zaslišanju, za izvedbo katerega so bili po njegovem izpolnjeni tako formalni kot tudi vsebinski pogoji. Zagotovil je, da bodo Cvikla ponovno povabili na zaslišanje.

Levanič: Gre za šov SDS-a
Član komisije Dejan Levanič (SD) pa je na novinarski konferenci izpostavil, da gre pri delu komisije za šov SDS-a in da se Grims dela norca iz komisije in njenih članov. Glede neudeležbe na zaprtem delu seje je pojasnil, da to ni bila seja, ki so jo zahtevali, saj naj bi zahtevali sklic seje, na kateri bi se dogovorili, da komisija potrebuje dokazno gradivo, na podlagi katerega se bi dogovorili, katere priče bodo zaslišali.

"SDS trdi, da je bila zadeva Patria zrežirana. Pri tem ni predložila nobenega dokaza, ki bi dokazoval to trditev. In to je za nas problem. Tisti trenutek, ko bodo izpolnjene vse zahteve za normalno delo preiskovalne komisije, bomo mi tudi sodelovali, brez problema," je pojasnil. Prepričan je, da se vse to dogaja, ker SDS preprosto potrebuje vzporedno zgodbo za preusmerjanje pozornosti z aktualnega dogajanja v državi.

Žnidaršič: SDS želi uničiti vzdušje v državi
Novinarske konference se je udeležil tudi nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, ki je dodal, da predsednik komisije zagotovo ni tisti, ki bi lahko sam kreiral vsebino dela in odločitve komisije, pač pa je samo tisti, ki jo vodi v skladu s poslovnikom. Tudi sam meni, da Grims ignorira zahtevo poslancev po sklicu seje, na kateri bi se dogovorili o nadaljnjem delu.

"Zagotovo je to ravnanje samo eno v nizu tistega, kar piše v časopisju tudi danes, da gre za stranko, ki uporablja sleherna sredstva, zato, da bi uničila vzdušje v državi in se na ta način dokopala do oblasti, seveda z lažmi, s potvorbami in zlorabami položaja tistih, ki vodijo delovna telesa," je opozoril.

Komisija ustanovljena na pobudo SDS-a in SNS-a
Komisija je bila ustanovljena že septembra, a se je članom v tem času uspelo dogovoriti le o njeni sestavi in okviru preiskave. Ustanovljena je bila na pobudo poslancev SNS-a in SDS-a, ki menijo, da ima afera Patria politično ozadje in politično režirano zgodbo. Člani komisije bodo tako skušali ugotoviti, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino, ki bi omogočila sestavo nove vlade in posledično poplačilo koristi zaradi izgubljenega posla.

Predsednik komisije namesto Černača Grims
Delo komisije je zastalo že na drugi seji, saj so koalicijski člani komisije poleg številnih prič za zaslišanje predlagali tudi predsednika komisije Zvonka Černača (SDS), zato je moral ta vodenje komisije prepustiti drugemu poslancu. Na mesto vodje je bil nato imenovan Branko Grims. Poslanec je v zadnjih dneh opozoril, da vlada, kot kaže, ne želi sodelovati s komisijo, saj ministrstvo za notranje zadeve komisiji ni želelo posredovati osebnih podatkov nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa. Z ministrstva so namreč odgovorili, da v Sloveniji obstaja več kot deset Dragov Kosov in da naj bodo na komisiji natančnejši.

... gre za stranko, ki uporablja sleherna sredstva, zato, da bi uničila vzdušje v državi in se na ta način dokopala do oblasti, seveda z lažmi, s potvorbami in zlorabami položaja tistih, ki vodijo delovna telesa.

Franc Žnidaršič o SDS-u

Da bi se ta velika zgodba, ki je močno odločala o volitvah leta 2008 razgrnila kot največja prevara volivcev v zgodovini, ki jo je kadarkoli naredila tranzicijska levica, je zanje razumljivo smrtni strah.

Branko Grims
Cvikl ni bil zaslišan