Grims ocenjuje, da je komisija svoje delo začela izjemno uspešno, saj je že na prvi seji sprejela dokazni sklep. Foto: MMC RTV SLO
Grims ocenjuje, da je komisija svoje delo začela izjemno uspešno, saj je že na prvi seji sprejela dokazni sklep. Foto: MMC RTV SLO

Tadej Slapnik (Zares), Dejan Levanič (SD), Anton Aderlič (LDS) in nepovezani poslanec Franc Žnidaršič so na predsednika komisije Branka Grimsa (SDS) naslovili dopis, v katerem so izrazili svoje pomisleke v zvezi z vodenjem komisije. Hoteli so namreč, da se na izredni seji člani komisije dogovorijo, kako bodo delali, saj bi po njihovih besedah najprej morali pridobiti gradivo preiskave, šele na to pa začeti z izvajanjem dokazov.

Poslanci: Je poročilo že morda spisano?
"Pripravljalna preiskovalna dejanja in seznanitev z gradivom so za potek preiskave zelo pomembna, saj se z njimi opravi izbor gradiva, loči pomembno od nepomembnega, ugotovi, ali oseba, ki naj bi bila vabljena kot priča, sploh kaj ve o zadevi in tako opravi selekcija ter tako pripomore k načinu izvedbe preiskave," pravijo.

Grims pa je "brez kakršnegakoli dogovora s člani komisije" že sklical prvo sejo za izvajanje dokazov oziroma zaslišanje priče. Zato se poslanci sprašujejo, ali jih pri delu komisije sploh potrebuje in, ali ima morda že spisano končno poročilo komisije.

Grims: Uresničevanje vaših predlogov poteka
Predsednik komisije jim je nato v pismu odgovoril, da dela po poslovniku, saj so sami že izkoristili možnost, da zahtevajo izvedbo dodatnih dokazov ali zaslišanj, zahtevki za gradiva, ki jih želijo, pa so posredovani pristojnim organom. "Tudi uresničevanje vaših predlogov je torej že v teku, zato je vsaka vaša skrb v tej smeri očitno odveč," zagotavlja Grims.

"Opozarjam, da zaradi slabih izkušenj z vlado oz. ministrstvi pri zagotavljanju nekaterih za delo komisije vitalnih podatkov postaja očitno, da hočejo nekateri delo preiskovalne komisije ovirati oz. blokirati, ali vsaj preusmeriti izven okvira akta o parlamentarni preiskavi, kar sem kot predsednik komisije dolžan preprečiti po poslovniku in zakonu."

Zato je Grims poslancem še zapisal, da pričakuje, da bodo poslanci v želji po čimprejšnjem polnem delovanju preiskovalne komisije zagotovo aktivno in po najboljših močeh sodelovali pri zaslišanju prič Antona Ropa in Milana M. Cvikla.