Zdajšnji generalni državni tožilki Barbari Brezigar se maja izteče šestletni mandat, vlada pa za njenega naslednika predlaga vrhovnega državnega tožilca svetnika Zvonka Fišerja. Foto: MMC RTV SLO
Zdajšnji generalni državni tožilki Barbari Brezigar se maja izteče šestletni mandat, vlada pa za njenega naslednika predlaga vrhovnega državnega tožilca svetnika Zvonka Fišerja. Foto: MMC RTV SLO

Tisti, ki je nosil zastave v prejšnjem režimu, ne more nositi zastave tudi zdaj.

Silvij Šinkovec, vrhovni državni tožilec in nekdanji sodnik
Majda Potrata
Majdo Potrata je zanimalo, zakaj Zvonko Fišer ni bil povabljen na sejo komisije. Foto: BoBo

SDS ne zanika strokovnih kvalifikacij Fišerja. V resnici sploh ne nasprotujejo imenovanju Zvonka Fišerja. On je le "kolateralna škoda prijateljskega ognja". Nasprotujejo zgolj zaključku mandata Barbare Brezigar.

LDS
Eva Irgl je povedala, da v SDS-u ne dvomijo o strokovnosti Zvonka Fišerja, imajo pa pomisleke na etični ravni. Foto: MMC RTV SLO

Parlamentarna komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je razpravljala o predlogu vlade za imenovanje Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca. Komisija ob koncu seje ni potrdila nobenega predlaganega sklepa in tako tudi ni izdala mnenja mandatno-volilni komisiji o (ne)ustreznosti kandidata.

"Fišer je ugleden strokovnjak"
Uvodoma je v imenu predlagateljev - stranke SDS - predsednica komisije za peticije in enake možnosti Eva Irgl pojasnila, kakšna dejanja je v preteklosti storil Zvonko Fišer. Irglova je še dodala, da je "strokovnost Fišerja brezhibna", vendar pa ima pomisleke o etičnem vidiku. Predlagala je, da komisija sprejme sklepe, med drugim tudi, da vlada v treh mesecih spremeni zakonodajo na tožilskem področju, saj je le ta pomanjkljiva.

Državni sekretar Boštjan Škrlec je kot predstavnik vlade poudaril, da je Fišer "ugleden strokovnjak", kar se odraža v njegovem akademskem delovanju in v številnih prispevkih v obliki knjig. Prepričan je, da gre za enega vrhunskih pravnikov, ki je "dokazal, da je njegovo znanje na vrhunskem nivoju". Dodal je še, da v tem primeru ne gre za komisijo o enakih pravicah, saj "Fišer na sejo ni bil povabljen".

Svoje mnenje je podal tudi vrhovni državni tožilec in nekdanji sodnik Silvij Šinkovec, sodnik, ki je sodil v omenjenem procesu. Šinkovec je prepričan, da nekdo, ki je aktivno deloval v prejšnjem sistemu, ne more biti na vodilni funkciji v zdajšnjem.

"Gre za grobo kršenje pravic"
Duhovnik Gašper Rudolf je povedal, da duhovniki novogoriškega in šempetrskega območja ne oporekajo strokovnemu znanju Fišerja, vendar mora "ta profesionalnost zaživeti tudi na etični ravni". Dodal pa je, da bi bila v tem času lahko že narejena refleksija dogodka.

Tadej Strehovec s Slovenske škofovske konference je povedal, da gre za "grobo kršenje človekovih pravic, posebej mrtvih in tistih, ki ne morejo izražati svojega verskega prepričanja". Ker se Zvonko Fišer do zdaj ni opravičil, je Strehovec povedal, da pričakujejo, da bo v postopku izbire generalnega državnega tožilca podal poročilo.

Strehovec je v razpravi poudaril, da v RKC-ju ne želijo posegati v izvolitev generalnega državnega tožilca, jih pa zanima, "kako bo varoval versko svobodo v državi". Vprašal se je tudi, kaj sporoča vlada s to izvolitvijo. "Prepričani smo, da si vsi prizadevamo, da bi bila ta država demokratična, imenovanje funkcionarjev prejšnjega totalitarnega sistema na pomembno funkcijo v državi pa ni v skladu s tem, da ohranjamo demokratično in etično državo, v kateri živimo," je poudaril.

"Imenovanje Fišerja v nasprotju z resolucijami EU-ja"
Branko Grims
(SDS) je prepričan, da bi se parlament pri Fišerjevem imenovanju moral vprašati tudi, ali je njegovo imenovanje v skladu z evropskimi načeli in vrednotami, zapisanimi v evropskih resolucijah. Po Grimsovem mnenju je pri takšni funkciji, kot je generalni državni tožilec, etična drža zelo pomembna. Kazenski pregon skupine, ki je počastila spomin na pomorjene ljudi, ne samo da ni etičen, ampak je celo kršenje človekovih pravic, opozarja.

Grims je poudaril, da bi vidik etičnosti in človekovih pravic pri Fišerju morala oceniti že vlada, ki je kandidata predlagala. "Vlada se je zavestno odločila, da predlaga človeka, ki je po sodobnih standardih kršil človekove pravice. S takimi gestami vlada zavestno povzroča Sloveniji dodatno gospodarsko škodo, ker v Evropi je kaj takega nesprejemljivo in za take eksote, kot smo mi, je tudi denarja manj."

Z Grimsom se strinja tudi Andrej Magajna, ki je prav tako zatrdil, da Fišer ni primeren kandidat, ker nima etične drže in niti malo ne obžaluje svojih preteklih dejanj.

"Bezigarjeva najobjektivnejša in poštena v zgodovini"
Fišer je žrtev tega, da se je "upal prijaviti na mesto generalnega tožilca", da bi zamenjal "najbolj objektivno in pošteno generalno tožilko v zgodovini", ki je na tem mestu zdaj, je prepričan Anton Anderlič iz LDS-a.

Majda Potrata iz SD-ja je poudarila, da je Fišer od omenjenih dogodkov "prehodil dolgo pot" in akademsko aktivno deloval, na kar kažejo tudi objavljena dela. Opozorila je še, da je v državi nekaj hudo narobe, če se vse veže na tradicijo krščanstva, in da se je že večkrat morala zagovarjati, ker "je to, kar je". Marjan Križman (SD) je predsednici komisije predlagal, da se sprejme sklep, da mandatno-volilni komisiji dajejo pozitivno mnenje o predlaganem kandidatu.

LDS: Fišer je primeren kandidat
V stranki LDS so zapisali, da "Zvonko Fišer izpolnjuje vse formalne pogoje za imenovanje, poleg tega ima bogate delovne in vodstvene izkušnje v praksi in v akademskem delu". Njegova celotna poklicna pot je po njihovih besedah povezana z delom v tožilstvu. "Poleg formalnih pogojev in bogatih delovnih izkušenj ima Fišer tudi osebnostne in moralne kvalifikacije za opravljanje te funkcije, o čemer pričata njegova preteklost kot tudi pogum, da se je prijavil na razpis za 'naslednika' sedanje generalne državne tožilke," so še dodali v stranki, kjer so prepričani, da je bilo pričakovati, da bo "vsak kandidat, ki ni zavezan političnim pogledom SDS-a, deležen brutalne osebne diskreditacije in brezkompromisnih napadov".

Fišerju očitano sporno delovanje v preteklosti
V SDS-u Fišerju očitajo, da je konec leta 1977 kot občinski javni tožilec kazensko preganjal tri ljudi, od tega dva duhovnika, zaradi postavitve križa ob breznu pobitim med drugo svetovno vojno nad Cerknim. Ker je Fišer po mnenju poslancev SDS-a sodeloval v postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice, menijo, da bi beseda o tem morala teči tudi na komisiji za peticije.

Fišer na očitke ni želel odgovarjati, v koaliciji pa so prepričani, da gre pri zahtevi SDS-a za nujno sejo komisije za že preizkušen scenarij blatenja kandidatov za najvišje pravosodne funkcije.

DZ bo o imenovanju odločal aprila
Sedanji generalni državni tožilki Barbari Brezigar se namreč maja izteče šestletni mandat, vlada pa za njenega naslednika predlaga vrhovnega državnega tožilca, svetnika Zvonka Fišerja. Ta je bil sicer edini kandidat, ki je izpolnjeval formalne pogoje za imenovanje, vendar pa je vlada ocenila, da je tudi sicer zelo primeren kandidat za vodenje vrhovnega državnega tožilstva.

Do Fišerjeve kandidature se bo v četrtek predvidoma opredelila mandatno-volilna komisija, DZ pa naj bi o njegovem imenovanju odločal na redni aprilski seji, ki se začne prihodnji teden.

Tisti, ki je nosil zastave v prejšnjem režimu, ne more nositi zastave tudi zdaj.

Silvij Šinkovec, vrhovni državni tožilec in nekdanji sodnik

SDS ne zanika strokovnih kvalifikacij Fišerja. V resnici sploh ne nasprotujejo imenovanju Zvonka Fišerja. On je le "kolateralna škoda prijateljskega ognja". Nasprotujejo zgolj zaključku mandata Barbare Brezigar.

LDS