Polete na Letališču Jožeta Pučnika bodo kontrolorji še nekaj časa nadzorovali s starega letališkega stolpa. Foto: MMC RTV SLO
Polete na Letališču Jožeta Pučnika bodo kontrolorji še nekaj časa nadzorovali s starega letališkega stolpa. Foto: MMC RTV SLO
Kontrola zračnega prometa
Center za vodenje območne kontrole in priletne kontrole je za zdaj v Ljubljani, po besedah Zupaniča pa si kontrolorji zaslužijo nov objekt. Foto: MMC RTV SLO

Kontrolni center, ki med drugim skrbi za varnost v letalskem prometu, naj bi ohranil načrtovano podobo, ne bo pa imel kontrolnega stolpa, ki bi moral po prvotnih načrtih v višino meriti 100 metrov. Razpis se bo končal 10. marca, zanj pa naj bi se zanimalo 16 ponudnikov, med njimi tudi Vegrad, SCT in Primorje.

Kontrolni center naj bi bil zgrajen v dveh letih
Direktor Kontrole zračnega prometa Franc Željko Zupanič je prepričan, da je razpis dobro pripravljen. Komisija je bila imenovana neodvisno in strokovno, razpis pa je pregledala tudi zunanja odvetniška družba. Sam zato meni, da jim bo zadevo uspelo speljati do konca, poroča TV Slovenija. Kontrolni center naj bi sicer začeli graditi še letos, letališki stolp pa naj bi na vrsto prišel pozneje in naj bi stal bližje vzletno-pristajalni stezi. Namesto predvidenih 100 metrov naj bi bil visok le 42 metrov.

Županič je še poudaril, da je za Kontrolo zračnega prometa promemben sam center, stolp pa bo zgrajen v drugi fazi. Srce sistema je po njegovih besedah center za vodenje območne kontrole in priletne kontrole, ki je za zdaj v Ljubljani, po Županičevih besedah pa si kontrolorji zaslužijo nov objekt. Celoten projekt skupaj z opremo je ocenjen na okoli 20 milijonov evrov, a v Kontroli zračnega prometa pričakujejo precej nižje ponudbe, saj razpis obsega le gradbena dela. Pričakujejo, da bo center, kljub morebitnim zahtevkom za revizijo, zgrajen v dveh letih.

Čista lopata se je vrtela okoli kontrolnega stolpa
Kot je znano, je bil prav sprva načrtovani 100-metrski kontrolni stolp osrednji igralec v aferi Čista lopata. Kriminalistična preiskava sumljivih poslov v gradbeništvu in aretacijah vodilnih v Vegradu, Primorju in SCT-ju se je zgodila prav v povezavi s stolpom. Večmilijonske ponudbe omenjenih podjetij so se razlikovale le za nekaj sto evrov, član razpisne komisije pa je bil osumljen prejemanja daril.

Šlo je za Tomaža Žiberta, ki je bil zaposlen na Kontroli zračnega prometa. Zaradi objektivne odgovornosti je takratni minister za promet Radovan Žerjav k opstopu pozval takratnega direktorja družbe Srečka Janšo. Ta je odstopl, vlada pa je marca na mesto direktorja Kontrole zračnega prometa imenovala Franca Željka Zupaniča.

A. M.