Odvetnik Tukras je dejal, da s Križnarjem v zaporu delajo dobro, saj verjamejo, da je humanitarni delavec. Foto: RTV SLO
Odvetnik Tukras je dejal, da s Križnarjem v zaporu delajo dobro, saj verjamejo, da je humanitarni delavec. Foto: RTV SLO
Kartum, prestolnica Sudana
Slovenski konzul bo skušal pridobiti ustrezna dovoljenja za gibanje po državi, tako da bi lahko obiskal Križnarja. Foto: EPA

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, bo konzul Andrej Dernovšček Križnarja lahko obiskal po pridobitvi ustreznih dovoljenj. Dernovšček, ki zaenkrat ne daje izjav, s predstavniki nemškega veleposlaništva v Sudanu pripravlja nadaljnje dejavnosti svoje misije.

Dernovšček se bo skušal povezati tudi s pooblaščencem predsednika Janeza Drnovška, Hamdijo Blekičem, dobrim poznavalcem Sudana in tamkajšnje pravne ureditve, ki je včeraj že dopotoval v El Fašer. V zvezi z dejavnostmi Blekiča je zunanje ministrstvo predsednikov urad zaprosilo za informacijo o razsežnosti pooblastil, ki jih je urad podelil Blekiču.

Križnar z dvema odvetnikoma
Tomo Križnar je sicer za svojega drugega odvetnika, poleg Mohameda Mahdžuba, pooblastil člana ene izmed sudanskih človekoljubnih organizaacij Halila Tukrasa. Oba si prizadevata, da bi Križnarja premestili v kakšen drug zapor.

Tukras je dejal, da, če jima to ne bo uspelo, se bosta pritožila na Vrhovno sodišče v Kartumu. Izrazil je prepričanje, da ga bo sodišče oprostilo, vendar pa Križnar zdaj potrebuje politično podporo. Po njegovem mnenju je podpora slovenske diplomacije dobra in bo Križnarju nedvomno pomagala.

Poziv k pomilostitvi
K Križnarjevi izpustitivi je sudanskega predsednika Al Baširja pozvalo tudi Gibanje za pravičnost in enakost, eno od sudanskih uporniških gibanj v Darfurju, kjer naj bi se razmere prav te dni zaostrile.

Kot je znano, je sodišče v El Fašerju Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, v ponedeljek obsodilo na dve leti zapora zaradi nezakonitega vstopa v državo, vohunjenja ter lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo okoli 2.000 evrov denarne kazni.

Rupel: Križnar je politični zapornik
Zunanji minister Dimitrij Rupel je za TV Slovenija ponovno zavrnil očitke, da na MZZ-ju pri reševanju Križnarja niso dovolj dejavni. Poudaril je, da je Križnar politični zapornik, Slovenija pa ga tokrat rešuje že drugič. Prvič je bil zaprt leta 2003 v Etiopiji, ko je ilegalno vstopil v to državo.