Anja Kopač Mrak si je zagotovila podporo koalicijskih strank SMC in DeSUS, podpirajo pa jo tudi
Anja Kopač Mrak si je zagotovila podporo koalicijskih strank SMC in DeSUS, podpirajo pa jo tudi "njeni" poslanci SD-ja. Foto: BoBo
Kopač Mrakova bo očitno preživela interpelacijo
Kopač Mrakovi podpora SMC-ja

Kopač Mrakova bo tako najverjetneje prestala glasovanje v Državnem zboru, poroča TV Slovenija. Že v petek so ji namreč podporo izrekli v DeSUS-u.

Poslanska skupina SMC-ja se do zdaj o tem, ali bo podprla interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki jo je zoper njo vložil SDS zaradi primera koroških dečkov, še ni odločala. Tudi po petkovem vrhu koalicije, na katerem so razpravljali o delu ministrice, vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer izjav o tem, ali jo podpirajo, ni dajala.

So pa poslanci SMC-ja že večkrat poudarili, da od ministrice pričakujejo, da bo sprejemala ustrezne ukrepe na področju socialne zaščite. Po dogodkih v zvezi s primerom odvzema dveh koroških dečkov starim staršem, zaradi katerega se bo Kopač Mrakova zagovarjala pred poslanci, je pričakovanje po ustreznih ukrepih na področju socialne zaščite izpostavil tudi premier Miro Cerar.

Erjavec podpira ministrico, poslanci (še) ne
Čeprav je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec v petek zagotovil podporo ministrici, pa vseh glasov poslancev DeSUS-a za zdaj vodja poslanske skupine Franc Jurša še ne zagotavlja. Pričakuje, da bo ministrico na podlagi njenih zavez in obljub podprla večina njihovih poslancev, o posameznikih, ki dvomijo vanjo, pa Jurša danes ni želel govoriti.

Sicer so zadovoljni z njenimi odgovori na očitke v interpelaciji, več vprašanj pa imajo glede drugih tematik. Med drugim glede kadrovskih rešitev v svetih javnih zavodov, saj bi želeli večjo vključitev DeSUS-a v te odločitve, prav tako želijo tvorno sodelovati pri reorganizaciji centrov za socialno delo, je pojasnil Jurša.

Tudi v ministričinem SD-ju niso enotni
Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ni povsem prepričan v polno podporo koalicijskih poslancev ministrici iz vrst SD-ja, vendar upa pa, da jo bo večina podprla. Interpelacija sama je po njegovem mnenju izkoriščanje družinske tragedije za politični obračun z ministrico, na splošno pa bi bila socialna slika brez SD-ja in Kopač Mrakove po njegovem mnenju še bistveno slabša.

Erjavec je sicer podporo Kopač Mrakovi pogojeval tudi z njenim zagotovilom, da bo prišlo do izredne uskladitve pokojnin. Koalicijski partnerji so se za uskladitev ponovno zavzeli, ni pa še povsem jasno, kdaj bo in od kod bodo vzeli sredstva.

Medtem ko sta se SMC in DeSUS zavzeli za to, da sredstva vzamejo iz proračuna ministrstva za delo, pa SD temu nasprotuje.

Kopač Mrakova bo očitno preživela interpelacijo
Kopač Mrakovi podpora SMC-ja