Za Koprivnikarja je rešitev odprave anomalij enostavna: več preglednosti. Foto: BoBo
Za Koprivnikarja je rešitev odprave anomalij enostavna: več preglednosti. Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije je v četrtek razkrila, da je bila iz javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačanih več kot milijarda evrov. Pri tem se je ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar znašla na drugem mestu zaslužkarjev, saj je v omenjenem obdobju poleg redne plače prejela še za 636.068,98 evra honorarjev. Dan po tem je ponudila odstop, ki ga je premier Miro Cerar tudi sprejel.

Koprivnikar je tako ob robu sobotnega kongresa SMC-ja poudaril, da ima glede opravljanja dodatnega dela dve merili: da obseg dodatnega dela ne ogrozi rednega in da opravljaš delo, pri katerem ni težav s konkurenčno klavzulo. "V primeru ministrice bi težko rekel, da sta bili merili izpolnjeni, zato menim, da je prav, da je odstopila," je povedal minister.

Ne prepovedi, razkrivanje
Po tem razkritju visokih honorarjev, tudi nekaterih politikov, se je v političnih vrstah takoj pojavilo veliko pozivov k spremembam zakonodaje, ki bi odpravile te anomalije v sistemu. "Vedno se bo našla pot, še drugo podjetje, prek katerega se bo denar odvajal," je glede tega opozoril minister.

Vsakič znova pa, ko uvedemo nov mehanizem preglednosti, se po njegovem mnenju pojavi nekaj anomalij, potem pa se ne dogajajo več. Namen je tako v učinkovitem odkrivanju anomalij, ne pa v zakonskem omejevanju, je presodil minister.

Po njegovem mnenju se bodo tovrstnim anomalijam zelo lahko, pregledno in elegantno izognili, če bodo te podatke redno javno objavljali. Zato se zavzema za to, da se objavljajo plače, transferji, prihodki in vse, kar se dogaja v javnem sektorju. Spomnil je namreč, da so z intervencijskimi ukrepi v zadnjem času zelo zamejili izplačilo avtorskih honorarjev, a ne v širšem javnem sektorju.