Levica ostro protestira proti izsiljeni prodaji NLB-ja. Foto: BoBo
Levica ostro protestira proti izsiljeni prodaji NLB-ja. Foto: BoBo

Člani skupnega odbora državnega zbora so več kot pet ur za zaprtimi vrati razpravljali o Novi Ljubljanski banki, natančneje o zadnjem vladnem predlogu za spremembo zaveze Bruslju za prodajo banke in o predlogu zakona o zaščiti NLB-ja pred izvršbami na Hrvaškem. Zdajšnja vlada, tudi če si je to želela, ni dobila napotka v obliki sklepa o tem, kakšno odločitev naj sprejme.

Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in sindikalist Branimir Štrukelj pa so se zbrali pred DZ-jem in vlado ter DZ javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB. "Poudarjamo, da se NLB ne proda in želimo, da se spremeni v razvojno banko," je poudaril Kordiš.

Matej T. Vatovec iz Levice je ocenil, da skuša vlada v odstopu izrabiti DZ za zadeve, ki so partikularne. "V času, ko je medvladje, se dogaja ne le privatizacija NLB-ja, saj smo videli namere glede Cinkarne in različno izigravanje strategije upravljanja," je dejal.

Vlada pa NLB-ja ni prodala, ker se je ustrašila nižje cene. Ministrica za finance je "kapitulirala pred izsiljevanjem Evropske komisije. Morali bi obnoviti pogajanja in se s komisijo trdno pogajati. Ministrstvo za finance je naredilo premalo", je dejal in dodal, da so denimo v Italiji zahteve komisije "uspešno zavrnili".

Branimir Štrukelj pa je ocenil, da je prodaja NLB-ja nesmiselna in neumna, saj si vsi državljani želimo živeti kakovostno življenje. Sindikalist David Skvarč je ob tem povedal, da sindikati že vrsto let nasprotujejo škodljivi prodaji državnega premoženja in prodaji slovenskih uspešnih podjetij.

Luka Mesec iz Levice je nato v DZ-ju poudaril, da poslanci Levice "danes ostro protestiramo proti izsiljeni prodaji NLB-ja". Vlada v odhajanju po njegovih besedah ve, da je "to zločin in navadno popuščanje nedopustnemu izsiljevanju komisije". "Naredili bomo vse, da se ta proces ustavi in za to, da se zaradi izsiljevanja vloži tožba proti Evropski komisiji," je dodal.