Predlog sprememb. Ministrstvo za javno upravo pravi, da jih je pripravljeno še prilagajati znotraj zakonodajnega postopka. Foto: MJU
Predlog sprememb. Ministrstvo za javno upravo pravi, da jih je pripravljeno še prilagajati znotraj zakonodajnega postopka. Foto: MJU

S predlogom novele zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor ministrstvo predlaga spremembe, ki zadevajo 16 volilnih okrajev.

Predlog so s koalicijskimi strankami usklajevali dalj časa, na podlagi manjših pripomb glede imen volilnih okrajev pa so v ponedeljek oz. danes čez dan po navedbah ministra Boštjana Koritnika oblikovali končen predlog, ki ga bodo koalicijski poslanci prejeli danes. Dogovorjeni so namreč, da bo predlog sprememb volilne zakonodaje v parlamentarni postopek vložen kot poslanski zakon.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: BoBo

Kot je minister pojasnil na novinarski konferenci, so pri pripravi predloga izhajali iz veljavne ureditve in jo spremenili v delu, za katerega je ustavno sodišče odločilo, da ne ustreza več merilom za oblikovanje volilnih okrajev. To so približno enako število prebivalcev, geografska zaokroženost in skupne kulturne ter druge značilnosti. "Verjamem, da smo s tem zadostili odločbi ustavnega sodišča," je dejal.

Po njegovih besedah je delo ministrstva za zdaj glede tega končano, bodo pa še na voljo za morebitne tehnične popravke, če bo to potrebno med obravnavo v DZ-ju.

Bo podpora zadostna?

Kot kaže, predlog koalicijsko še ni povsem usklajen in tudi še ni povsem jasno, katere stranke in kdaj ga bodo vložile v parlamentarni postopek. Predlog zakona pa že zdaj podpirajo v SDS-u in DeSUS-u, ki ga bosta po pričakovanjih tudi vložili v DZ.

Grims: Predlog ustreza ustavnim merilom

Poslanec SDS-a Branko Grims je v izjavi ocenil, da zakon, ki ga je pripravilo ministrstvo, ustreza ustavnim merilom glede sorazmerij, velikosti ter upoštevanja zgodovinskih in drugih povezav. "Glede na to, da za ukinitev volilnih okrajev ni zadostnega števila glasov, se bo treba soočiti s spremembo meja," je povedal v DZ-ju. Prepričan je, da bodo za spremembo volilnih okrajev zbrali dovolj glasov in bo zakon sprejet pravočasno.

Poudaril je, da bo treba postopek izvesti čim hitreje in bo verjetno potrebna kakšna izredna seja.

Na očitke, da s tem predlogom preračunavajo, kako bi bili posamezniki najlažje izvoljeni, je odgovoril, da je to filozofsko vprašanje. "Verjetno bi bila ukinitev volilnih okrajev za izvolitev marsikoga celo boljša rešitev. Je pa seveda vprašanje, kaj bi bilo to za Slovenijo. Treba je izhajati iz tega, kar je dobro za Slovenijo," je poudaril Grims.

Jurša: Predlog je sprejemljiv

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je v izjavi v DZ-ju pojasnil, da so podporo tej rešitvi sprejeli na organih stranke. Po njegovih ocenah bodo sopodpisniki predloga zakona. Na predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo, imajo v DeSUS-u eno pripombo, sicer pa se jim zdi predlog sprejemljiv. Pomisleke ima poslanec Ivan Hršak, ki je izvoljen v Hrastniku. Ta okraj je namreč eden manjših in bi se po predlogu ministrstva spremenil. Tako je vprašanje, ali bo poslanec podprl predlog.

Na vprašanje o očitkih glede preračunljivosti pri podpori tej rešitvi je Jurša odvrnil, da se mu zdi, da podporniki ukinitve volilnih okrajev bolj razmišljajo o tem. "Predvsem so to stranke, ki nimajo svoje mreže. Na osem volilnih enot bi postavile enega znanega Slovenca in tako dobile poslance," je povedal in dodal, da ima DeSUS drugo kadrovsko politiko.

Popolna ukinitev volilnih okrajev?

Sorodna novica Opozicijski poslanci predlagajo odpravo volilnih okrajev

Stranki SMC in NSi pa sta naklonjeni ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu ter bosta najprej tudi podprli ta predlog zakona. V parlamentarni postopek ga je pred kratkim znova vložilo 37 opozicijskih poslancev. Marca je bil tak predlog neuspešen, saj ni prejel potrebnih 60 poslanskih glasov.

Tudi v primeru neuspeha tega zakona pa je pričakovati prizadevanje SMC-ja in NSi-ja za uresničitev ustavne odločbe. Tako so v SMC-ju znova napovedali, da si bodo v vsakem primeru za to prizadevali. Usklajevanja o predlogu za spremembo meja volilnih okrajev sicer po njihovih navedbah še vedno potekajo. Dodatne pripombe bo poslanska skupina posredovala danes. Prav tako se še niso odločili, ali bodo sopodpisniki predloga zakona, so pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo.

Poslanec NSi-ja Blaž Pavlin je v izjavi v DZ-ju povedal, da bodo tudi to pot v skladu s sklepom izvršilnega odbora podprli ukinitev volilnih okrajev. Tako do trenutka, ko bo znano glasovanje o tem predlogu, ne bodo sopodpisniki predloga zakona za spremembe meja volilnih okrajev, ki ga je pripravilo ministrstvo. Ta predlog po Pavlinovih ocenah tudi ni tehnično zrel.

Če bo predlog glede ukinitve volilnih okrajev neuspešen, pa bodo o tem, ali podprejo predlog sprememb meja volilnih okrajev, odločali organi stranke, je pojasnil Pavlin. Spomnil je tudi, da v koalicijskem sporazumu ni zaveze, da bi tak zakon podprli.

Ministrstvo za javno upravo bi spremenilo meje volilnih okrajev